Vaig canviar d’opinió”. És la confessió que ha fet aquest dilluns Pedro Sánchez, que ha reconegut haver tingut discursos molt durs amb l’independentisme abans que arribés a la presidència del govern espanyol i haver seguit, posteriorment, una línia diferent de la qual s’esperava amb aquest moviment polític. “He hagut de prendre decisions molt complicades en el tema català”, ha assegurat també el cap de l’executiu socialista, en una defensa dels indults als presos polítics i dels seus pactes amb Esquerra Republicana i Bildu.

En una entrevista a Onda Cero, el president del govern espanyol ha defensat haver concedit els indults als presos polítics perquè “la política està per resoldre problemes” i “per no donar més corda a la venjança”. És per això que, tot i admetre que va ser “difícil” treure de la presó tants líders independentistes, ha assegurat que està convençut que va ser una bona decisió i que aquesta va ser entesa per bona part de la societat espanyola. “Catalunya era una de les grans preocupacions dels espanyols i ara ja no ho és”, ha manifestat Sánchez en referència a quin era l’escenari quan ell va arribar a la presidència del govern espanyol i l’actual.

També en aquesta mateixa línia, s’ha vantat de la flamant proclamació de Jaume Collboni com a alcalde de la capital catalana. “La primera força de Catalunya és constitucionalista, i a Barcelona hi ha un alcalde socialista”, ha manifestat. També ha assegurat que Catalunya és “un dels principals actius” de la seva acció de govern.

Pactes amb Bildu

Paral·lelament, Sánchez ha opinat que és injust afirmar que durant aquests darrers anys hi ha hagut un pacte de legislatura entre el PSOE i Bildu. “Hi ha algun ministre del meu govern que sigui de Bildu?”, s’ha preguntat el president del govern espanyol, que ha afirmat que els acords polítics acostumen a traduir-se de dues formes: que hi hagi un govern de dos colors, o que una formació pacti donar-li suport al llarg de la legislatura. Sánchez ha reiterat que no s’ha produït cap de les dues qüestions, i que els socialistes han hagut de pactar cadascuna de les lleis que finalment han tirat endavant amb els vots de la formació de l’esquerra abertzale.

Per armar de més valor els seus arguments, el president socialista ha posat com a exemple les vegades que el PP ha validat decrets llei del govern espanyol al Congrés dels Diputats, que han estat 51 segons ha dit, davant de les que ha donat suport Bildu, un total de 48. "Això significa que hem governat amb el PP? No", ha exclamat.

Referèndum

D'altra banda, Sánchez ha estat preguntat sobre la promesa que va fer anys enrere de tipificar com a delicte la convocatòria de referèndum. S'ha escapolit de la pregunta assegurant que la Constitució ja té instruments per defensar-se d'escenaris similars al del 2017, i ha posat sobre la taula el 155. "Atorga capacitat de resposta sobre emergències territorials", ha dit en referència a un article de la carta magna espanyola que el seu partit hi va votar a favor davant la declaració d'independència.