El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, està descontent amb la presidenta del Congrés dels Diputats, la socialista Francina Armengol, per la gestió de l'amnistia i ha comparat el funcionament de la cambra espanyola amb el del Parlament que va posar les bases per la celebració de l’1-O a Catalunya el 2017. Ara bé, Feijóo ha ressaltat aquesta similitud en negatiu perquè, a parer seu, el capteniment de la Mesa que presidia Carme Forcadell “va soscavar les normes a favor de l’independentisme”.

Feijóo ha fet aquestes declaracions després que el PSOE i el bloc de partits que li doni suport hagin decidit “ignorar” en el tràmit de la Llei d’Amnistia el “demolidor” informe dels lletrats del Congrés. Així doncs, pel líder del PP la cambra baixa espanyola “s’assembla més al Parlament”. El president popular ha reclamat que s’aturi la tramitació de la llei aferrant-se al segon informe dels lletrats del Congrés, revelat dimecres. Feijóo opina que Armengol “actua al dictat” de Pedro Sánchez i afirma que és un fet d’una “gravetat extrema”.

Aquests comentaris els ha fet Feijóo en el marc d’una compareixença al Senat, després de l’aprovació de la reforma de l’article 49 de la Constitució per liquidar el terme “disminuït”. En la seva compareixença, el líder del PP no ha acceptat preguntes dels periodistes. Feijóo ha posat el crit al cel perquè s’obviï durant la tramitació de la llei d’amnistia l’informe de les lletrades de la comissió de justícia del Congrés, que ha plantejat dubtes sobre la constitucionalitat de la norma. El president popular ha dit que s’estan veient “actituds” que “no enforteixen la Constitució” sinó que “la burlen, la menyspreen i l’ataquen”.

L’amnistia, contrària al dret europeu, segons Feijóo

“L’informe dels lletrats de la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats és demolidor i constata bona part de les crítiques que hem anat fent en els últims mesos a aquesta llei d’impunitat que el PSOE va mercadejar per obtenir la presidència del govern”, ha assenyalat. Així, ha dit que el document constata que l’amnistia “és contrària al dret europeu” i “conculca la separació de poders i la igualtat dels ciutadans davant la llei”. A més, ha agregat, “perjudica la seguretat jurídica” a l’estat espanyol.

Feijóo ha insistit en l’informe dels lletrats i ha defensat que d’acord amb aquest nou document “tot sembla indicar que aquest projecte [de llei d’amnistia] és inconstitucional”. “I vull fer valdre que els lletrats del Congrés hagin actuat amb la dignitat que ningú té en el govern d’Espanya, ni tan sols els jutges que formen part del govern d’Espanya”.