La moció de censura posarà en tensió la relació que hi ha entre el Partit Popular i Vox a les portes d’un cicle electoral que pot ser clau per a futures aliances entre la dreta i l’extrema dreta. Fins ara Alberto Núñez Feijóo està posant distància amb Santiago Abascal, a qui acusa de brindar una oportunitat d’or a Pedro Sánchez, davant del debat i votació que tindran lloc el dimarts 21 i el dimecres 22 de març al Congrés dels Diputats. El líder del PP, que s’inclina perquè els seus diputats s’abstinguin a diferència del vot negatiu de Pablo Casado en l'anterior censura, ha certificat aquest dilluns que el seu partit “no donarà cap alegria a Pedro Sánchez” ni tampoc “li oferirà una victòria parlamentària” en la moció de Ramón Tamames.

Durant la reunió del Comité Executiu Nacional d’aquest dilluns, Feijóo – que no pot intervenir al debat perquè no és diputat - ha deixat clar que els seus “no cauran en cap provocació” i ha intuït que, a partir d'ara, els seus contrincants “faran el que sigui per tapar tots els embolics interns” del govern de coalició i, fent referència a Vox, ha dit que, en això, “hi haurà qui els ajudi”. “Per ajudar a Sánchez que ningú compti amb el PP”, ha assegurat Feijóo, que ha recalcat que els seus “no donaran l’oportunitat perquè intenti lluir-se i parli del que li vingui de gust”. En aquest sentit, el gallec opina que el president espanyol “ha de parlar dels problemes dels espanyols i dels escàndols” que, al seu parer, “van collant el govern”. En aquest punt ha mencionat la reforma del només sí és sí, els problemes amb la llei trans, els trens que no passaven pels túnels o la modificació de les pensions.

Com que no hi ha possibilitats perquè prosperi, a Génova estan convençuts que el debat de la moció de censura només servirà per apuntalar i recosir les ferides del govern de coalició arran del sí és sí. A la cúpula del PP tenen la convicció que a Pedro Sánchez se l’ha de guanyar a les urnes i, per això, creuen que les eleccions municipals i autonòmiques de maig són la primera prova de foc per canviar la tendència electoral que volen confirmar amb les generals previstes per finals d’any.

 

Ayuso també reparteix contra Vox

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha fet pinça amb Núñez Feijóo i també ha desacreditat les intencions de Vox amb la moció de censura, a qui ha acusat de “no facilitar les coses”. De fet opina que l’ultradreta està fent un favor a Pedro Sánchez i confonent a la ciutadania escollint l’economista Ramón Tamames com a candidat. “Per presidir Espanya han escollit un home que té el país confós. Un home que podria ser candidat de Podemos, del PSOE o de qualsevol altre partit que està d’acord amb que Espanya és una nació de nacions”, s’ha queixat Ayuso, que ha sentenciat que la moció “només serveix per reforçar el projecte de Pedro Sánchez”.

En canvi, el govern espanyol aprofitarà la moció per subratllar la idea que a Espanya només hi ha dos models i dues sumes possibles: el representant per la coalició d’esquerres i el que vertebren el PP i Vox. En aquest sentit, la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha furgat en aquesta dicotomia aquest dilluns en una entrevista a Ràdio Nacional d’Espanya. Rodríguez ha culpat els populars d’estar "cada vegada més a prop de Vox” i d’abstenir-se davant d’una proposta “del passat, en blanc i negre, de retallada de drets, especialment per a les dones”.