El Partit Popular (PP) sap que la llei del sí és sí està passant factura a la relació entre el PSOE i Unides Podem a les portes de la celebració del 8M. És una data assenyalada al calendari i la projecció és que els socis de coalició arribin dividits i enemistats a les manifestacions previstes per aquest dimecres arreu de l'Estat, encara que les multitudinàries es faran pels carrers de Madrid. Amb aquest context i després que Podemos hagi anunciat el vot contrari sense que s'hagi retocat el text, el PP intenta fer la ferida tan grossa com sigui possible i, per això, els populars votaran a favor de la presa en consideració de la reforma del PSOE a la llei del sí és sí, que s’ha de referendar aquest dimarts a la tarda al Congrés dels Diputats.

És un tràmit perquè la modificació tot just ha de fer els seus primers passos parlamentaris però és significatiu perquè, si no hi ha acord en les 24 hores que falten, el PSOE aprovarà l'inici de la tramitació gràcies als vots de la dreta i la complicitat de l'extrema dreta. A Gènova fan equilibris discursius per votar a favor del text sense que sembli que donen suport al govern espanyol  "Nosaltres no li farem cap favor al president del govern. Nosaltres serem conseqüents amb les dones espanyoles i les protegirem d’aquest govern i de la seva activitat legislativa", ha assegurat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, des de Cáceres, on aquest dilluns a la tarda celebrarà el 8 de març en una taula rodona al costat amb un grup de dones extremenyes. 

Supèrbia de Pedro Sánchez

El líder de l'oposició ha desitjat que "per la dignitat de les dones", Pedro Sánchez "reformi la llei i la derogui almenys la part punitiva i que tinguem una bona notícia aquest 8 de març". Per Feijóo, aquest dimarts, en el debat de la presa en consideració de la reforma, "el Congrés ha d'enviar un missatge de consens i de disculpa a les dones espanyoles per aquest nyap i retrocés legal que estan patint". A més, ha criticat la "supèrbia de Sánchez" i que ningú de l'executiu no s'hagi posat en contacte amb ells considerant que la "proposta del PSOE és una còpia de la del PP amb una línia més". 

La reforma del PSOE també apunta a tenir la complicitat de Vox. "No ens hi oposarem perquè aquestes víctimes se sentin acompanyades i que les condemnes no es continuïn rebaixant", ha assegurat la diputada Inés Cañizares aquest dilluns des de la seu de la formació a Madrid. La ultradreta confirmarà si vota a favor o s'absté aquest dimarts, en el que serà el preludi de la celebració del 8M a Madrid. El Congrés pot ser una olla a pressió a les portes de les manifestacions previstes per aquest dimecres. En el rerefons hi ha les més de 700 rebaixes de condemnes a agressors sexuals en benefici de la norma estrella d’Irene Montero.