Podemos votarà en contra de reformar una de les seves lleis estrella. El portaveu del grup parlamentari al Congrés dels Diputats, Pablo Echenique, ha confirmat aquest divendres que la seva formació manté l’embat contra el PSOE i es confrontarà a qualsevol intent dels socialistes de modificar la llei del ‘només sí és sí’ sense haver arribat prèviament a un pacte entre les dues parts. “El PSOE ha d’apostar per un acord amb la majoria feminista de la cambra, i per un acord amb el Ministeri d’Igualtat”, ha reivindicat Echenique.

El portaveu de Podemos ha fet aquestes declaracions als passadissos del Congrés dels Diputats, i ha demanat als socialistes fer un esforç per no reformar una llei feminista amb el suport del PP, que ja ha reiterat en diverses ocasions que votarà a favor de la modificació. Segons Echenique, la proposta de llei que va presentar el PSOE implica “retrocedir al Codi Penal de la Manada”. És a dir, a diferenciar entre una agressió i un abús sexual; per molt que des del PSOE s’insisteixi que això no és així perquè pretenen mantenir el consentiment al cor de la llei estrella del Ministeri d’Irene Montero.

Ja fa dues setmanes que fem propostes i demanem al PSOE que segui a negociar”, ha manifestat Echenique. La seva formació considera que els socialistes han d’arribar a un pacte amb la “majoria feminista” de la cambra baixa, així com amb els seus socis de govern, especialment amb el Ministeri d’Igualtat, el principal impulsor de la llei del ‘només sí és sí’. “Nosaltres votarem en contra de tornar al Codi Penal anterior, però no volem que això passi, perquè desitgem un acord”, ha assegurat.

Per molt que Podemos hagi insistit en les darreres setmanes que ha fet diverses propostes al PSOE per reformar la llei del ‘només sí és sí’, la formació de Pedro Sánchez es queixa que aquestes no s’hagin presentat per escrit de forma pública. Argumenten que els socialistes sí que ho han fet, presentant una proposició de llei al Congrés. Està previst que el pròxim dimarts es voti la presa en consideració d’aquesta proposició de llei que, en grans termes, torna a fer una distinció entre les violacions en les quals hi ha violència i/o intimidació i en les que no n’hi ha.

Podemos insisteix que això implica tornar a la lògica del Codi Penal anterior perquè, a efectes pràctics, podria tornar a ser una manera de distingir entre abús i violació; encara que ja no s’utilitzin aquests termes i fer passar per un “calvari probatori”. Des del PSOE, en canvi, insisteixen que això no és cap “calvari”, ja que en qualsevol judici s’han de provar els fets per condemnar a un acusat. Podemos ha proposat sempre situar la violència i la intimidació com a agreujants del delicte.