Les peticions de presó que ha demanat la fiscalia han comportat la reacció immediata dels polítics sobiranistes, que han fet notar la seva indignació:

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha subratllat que l'Estat espanyol "ha escrit la seva sentència", al mateix temps que l'ha advertit que "el procés és imparable" i que "no ens aturaran per molts anys de presó".

El president del PDeCAT, David Bonvehí, aprofita per "reiterar" que els presos polítics "són persones innocents" i per matisar que aquest procediment "és una revenja".

La diputada dels comuns Elisenda Alamany titlla l'acusació d'"intolerable" ja que considera els presos "persones dignes i pacífiques". També apunta que "la repressió ens allunya d'una solució democràtica per a Catalunya".

El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, és el més contundent: "25 anys de presó per votar i 9 per violar".

El conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, qualifica el judici de "farsa" i assegura que l'Estat "té por de la democràcia". 

Joaquí Urías, professor de Dret Constitucional i exlletrat del Tribunal Constitucional, creu que "la Fiscalia vol guerra" en el moment en que presenta aquestes penes de presó. En la mateixa línia matisa que "si algú està content amb aquestes peticions" és perquè realment "vol conflicte". 

El conseller de Treball, Chakir el Homrani, es suma al gran nombre de crítiques que titllen les acusacions de "farsa". A més a més, el Homrani afegeix que s'inventen delictes "d'una realitat que no ha existit". 

Per la seva banda, el conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall, assegura que aquestes acusacions i penes de presó demostren que l'Estat "trenca tota esperança de rectificació i reconciliació".

L'exconseller Francesc Homs, es limita a recordar que perquè hi hagi delicte de rebel·lió hi ha d'haver un "ús il·legítim d'armes de guerra o explosius".

El conseller de Territori, Damià Calvet, adverteix que "no ens aturaran" i demana mobilitzar-se "en defensa de la seva llibertat". 

El conseller d'Interior, Miquel Buch, subratlla que "no ens intimidaran" al mateix temps que diu que s'ha creat "un fals relat que demostra una vegada més que vivim en un estat repressor".