L'economista Xavier Sala-i-Martin ha acusat a les xarxes el candidat del PSC a Catalunya, Salvador Illa, de ser un farsant. L'endemà de les eleccions al Parlament, la Fiscalia ha presentat els recursos contra el tercer grau penitenciari que la Conselleria de Justícia va concedir fa unes setmanes als presos polítics i això, per Sala-i-Martin, posa en evidència que la voluntat que assegurava tenir Illa en campanya de dialogar era en realitat "una farsa".

"La Fiscalia del PSOE no ha trigat ni vint-i-quatre hores després que tanquessin les urnes a demanar la invalidació del tercer grau. Allò de 'retrobar-nos' i 'passar pàgina' de l’Illa no era més que una gran farsa", ha lamentat en una piulada. I també ha enviat un missatge molt contundent als votants socialistes: "Enhorabona a tots els babaus que es vau deixar enganyar pel gran farsant".

 El recurs de la Fiscalia

Evitant entrar en campanya però marcant d'aprop els pactes electorals, la Fiscalia ha esperat que passessin les eleccions del 14-F al Parlament de Catalunya per presentar els recursos contra el tercer grau i tornar a la presó els presos polítics, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Turull, Jordi Cuixart, Jordi Sánchez, Carme Forcadell i Dolors Bassa. La Fiscalia demana que la presentació d’aquests recursos davant dels jutjats de vigilància penitenciària ja provoquin la suspensió immediata d’aquesta semillibertat. En diversos recursos gairebé iguals, i d’unes 15 pàgines cadascun, el ministeri públic critica la mesura de la Generalitat i considera que no es pot donar a tots els presos alhora el tercer grau poques setmanes després que el Tribunal Suprem el tombés el desembre passat.

Segons el fiscal, el tercer grau és “incompatible” amb el compliment de la finalitat de la pena, especialment els de “reeducació i resocialització”. També considera que hi ha una “falta de modificació d’aquells trets de la personalitat directament relacionats amb l’activitat delictiva”, ja que els reclusos “segueixen considerant que els fets pels quals van ser condemnats no són delictius”. Reitera, com ja va fer en anteriors recursos, que hi ha una “insuficient evolució en el tractament”, ja que no n’han seguit cap.

Per tot això, finalment, conclou que “els aspectes positius tinguts en compte en la resolució administrativa recorreguda i en la proposta de la junta de tractament no són suficients per acordar la progressió al tercer grau”.