La família del dictador Francisco Franco recorrerà al Tribunal Suprem l'acord aprovat pel Consell de Ministres aquest divendres que ordena l'exhumació de les restes del seu avi del Valle de los Caídos. El recurs sol·licitarà "mesures cautelaríssimes" buscant la paralització immediata del procediment, avancen a Europa Press fonts de l'entorn de la família.

També la Fundació Nacional Francisco Franco i l'Abadia benedictina que custodia la Basílica de la Vall dels Caídos recorreran al Suprem en sentit similar a la família. La intenció, avancen les fonts consultades, és presentar aquests recursos abans que venci el termini de 15 dies que el Govern ha donat a la família perquè triï una ubicació alternativa a la cripta de la catedral de L'Almudena per reinhumar les restes del dictador.

L'Executiu al·lega motius de seguretat i d'ordre públic per prohibir portar les restes de Franco a la cripta de L'Almudena i ha demanat a la família que busqui una altra ubicació que no presenti aquests problemes. Si la família no es presta a assenyalar un altre emplaçament, el Consell de Ministres decidirà on es portaran les restes del dictador.

La família, en canvi, que ha emprès una batalla legal per frenar l'exhumació, no està disposada a renunciar a L'Almudena, on posseeix unes sepultures a perpetuïtat i hi és enterrada l'única filla del dictador, Carmen Franco Polo.

Les parts encara no han tingut accés a l'acord motivat del Govern que pensen recórrer però quan puguin estudiar-ho amb detall es posaran a preparar els recursos.

Les mesures "cautelaríssimes" que es disposen a sol·licitar impliquen que el Suprem ha de resoldre sense haver de donar audiència les parts, per la qual cosa el termini de resposta és molt curt. En cas que aquestes mesures es rebutgin, la família encara tindria marge per insistir en la paralització del procés. Però en aquest segon cas el tribunal, abans de decidir, hauria de demanar l'opinió del Govern.