La FAES ha sortit aquest dimecres en defensa d’Alberto Núñez Feijóo i ha assenyalat que no és el PP qui ha de donar explicacions sobre els seus apropaments a Junts per Catalunya, sinó el PSOE. En un comunicat, en el qual es refereix a la majoria que va investir Pedro Sánchez president del govern espanyol com a “execrable coalició de ‘pillos’ i oportunistes”, la fundació de José María Aznar insta el president a l’exili Carles Puigdemont i el socialista Santos Cerdán a explicar què negocien. “Aquest ‘tot se sabrà’ de Puigdemont ha d’anar dirigit al PSOE i no als qui a Espanya i fora d'Espanya treballen per a desfer l'estratègia de dissolució de l'Estat democràtic”, afirma la fundació en un comunicat, que acaba amb un contundent “Que se sàpiga, sí. Tot”.

Segons l’ens presidit per José María Aznar, és injust que sigui el PP qui hagi de donar explicacions a la ciutadania sobre els intents de Feijóo de sumar Junts a la seva majoria de govern. En tant que ha estat el PSOE qui ha pactat “la impunitat” dels “separatistes de Junts i “ataca els jutges que investiguen els actes de terrorisme i els tractes amb Rússia per a desestabilitzar el nostre país i, de pas, al conjunt de la Unió Europea”. “El PSOE considera ja que Puigdemont no és un pròfug, sinó un exiliat”, assevera el comunicat, que titlla les negociacions amb el partit del president a l’exili de “vergonyoses”. També carrega el text contra l’acord de col·locar entre Junts i PSOE “un mediador internacional, salvadorenc per a més senyals, expert en conflictes civils armats com el que va sacsejar per dècades el seu país d'origen”.

La FAES dona també per bona tota la trama russa. “El PSOE fa dependre el seu govern de qui ja ha estat assenyalat pel Parlament Europeu com un subjecte a investigar pels vincles que Carles Puigdemont va establir amb l'Administració de Vladimir Putin per a aconseguir el suport de Moscou a la independència”, diu el comunicat. A més, fa bones també les acusacions del jutge Manuel García-Castellón, i destaca que “la imputació per terrorisme planeja sobre Puigdemont”.

Apunta que, en cas que la justícia espanyola provés aquest delicte, “Bildu tindrà companyia d’altres que també consideren que la violència és una arma política legítima i inevitable si es tracta d’aconseguir la independència”. “De moment dotze membres dels CDR esperen a asseure's al banc dels acusats per terrorisme després de concloure la instrucció de la seva causa i s’hagi obert el judici oral”, afegeix el comunicat.

Els apropaments del PP a Junts i ERC

El comunicat de la FAES arriba l’endemà que la secretària general d’ERC, Marta Rovira, confirmés que el PP va aproximar-se també al seu partit l'agost passat per explorar el suport de la formació independentista a una investidura de Feijóo com a president del govern espanyol. Fonts dels populars van negar aquesta informació i van rebaixar la seva oferta a tan sols una petició per “deixar governar la llista més votada”. Més tard, en un míting a Galícia, el líder del PP va fer-ne befa: “No descarteu que demà diguin que vaig oferir el Ministeri de l’Interior a Esquerra Republicana i el Ministeri de Defensa a Arnaldo Otegi”.

El cas és que dissabte passat Feijóo va confessar, en una conversa informal amb periodistes, que estaria disposat a concedir un indult condicionat a Carles Puigdemont. Va reconèixer que, també a canvi de ser investit president del govern espanyol, el seu partit va estudiar durant 24 hores la possibilitat de pactar amb Junts per Catalunya una llei d’amnistia. Finalment, va admetre que veu difícil que els jutges espanyols puguin provar que Puigdemont va incórrer en un delicte de terrorisme durant el Procés.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!