La direcció estatal de Podem creu que el ja ex-secretari general del partit a Catalunya, Albano Dante Fachin, ha demostrat aquest dilluns que "té full de ruta propi" i "que no l'importen els inscrits" de la formació, en haver presentat la seva dimissió i haver-se donat de baixa com a militant sense esperar els resultats de la consulta que finalitza aquest dimarts sobre l'aliança amb els 'comuns' per a les eleccions del 21 de desembre.

Segons expliquen a Europa Press fonts de l'equip del secretari general, Pablo Iglesias, el líder de Podem "hauria d'haver esperat al resultat d'aquest dimarts" per respecte als inscrits de la seva formació, que des del dimecres passat voten en la consulta convocada pel Consell Ciutadà Estatal per confluir amb el partit de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

La cúpula del partit morat ja havia desautoritzat l'exlíder català pel seu acostament als independentistes i, des de la setmana passada, el consideraven "orgànicament i política fora" de Podem per mantenir el seu full de ruta, contraria als principis de la formació.

Consulta i ultimàtum des de la direcció

No obstant això, el divendres passat, en una reunió d'urgència, el màxim òrgan de direcció va decidir no destituir el secretari general autonòmic fins a no comptar amb els resultats de la consulta per decidir la manera en la qual concorreran en les eleccions de desembre.

En aquesta trobada, van acordar posposar la sortida de Fachin fins aquest dimarts perquè, si com preveuen guanya el 'sí' a concórrer amb CatComú, seria ell mateix qui tingués l'oportunitat de dimitir, ja que l'ara exdirigent va rebutjar aquesta consulta i va cridar a l'abstenció, en considerar que la candidatura pel 21-D ha de ser més àmplia que la que proposen des de Madrid.

No obstant això, Fachin ha decidit no esperar al fet que finalitzi una consulta que no va reconèixer des d'un principi i que va identificar com una "intervenció" de la direcció estatal a Podem.

De fet, la setmana passada va arribar a comparar Iglesias amb el president del Govern central, Mariano Rajoy, i la consulta, amb l'article 155.

Aquest dilluns, l'exlíder de Podem s'ha reafirmat en les seves crítiques a la direcció, i ha assegurat que les formes d'Iglesias van en contra de les quals se li suposen a la formació, prenent decisions "delirants" i "ficant la pota" amb la seva "intervenció".