L'exdiputat i periodista Albano-Dante Fachín ha carregat aquest matí contra la reunió que han celebrat la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el ministre Félix Bolaños al Palau de la Generalitat i on s'ha anunciat una nova reunió dels presidents, Pere Aragonès i Pedro Sánchez, divendres vinent a la Moncloa. Durant la trobada Vilagrà i Bolaños han presentat un "Acord marc per al diàleg i la negociació" que ha de servir de base per a recuperar les relacions entre els dos executius. "Ens agradi més o menys, els del PSOE són uns cracs. Han aconseguit tenir el Govern domesticat i totalment alineat amb els interessos de la Moncloa borbònica", ha sentenciat Fachín.

La reunió havia de servir per abordar les garanties que Vilagrà havia reclamat al govern espanyol per recuperar les relacions, que havien quedat congelades arran de l'escàndol provocat per l'espionatge als líders de l'independentisme, però Fachín retreu que el Govern no ha fet més que plegar-se als interessos del PSOE. "Rendits i desarmats. Brutal", ha retret.

Captura de Pantalla 2022 07 08 a les 17.00.56
Captura de la piulada d'Albano Dante Fachín

També l'exdiputat de la CUP Antonio Baños ha carregat contra la trobada amb una piulada en què ironitza sobre les successives reunions entre els dos governs que es tanquen sense concretar acords. "Fa un any... que estem acabant de redactar... les bases dels prolegòmens del marc del quadre, de l'inici de l'arrencada, del diàleg sobre què negociar per establir una xerrada", ironitza.

Captura de Pantalla 2022 07 08 a les 17.19.04
Captura de la piulada d'Antonio Baños

El document que han presentat Bolaños i Vilagrà sota el títol d'Acord marc pel diàleg i la negociació no aporta novetats concretes a la negociació ni a la seva metodologia. Això sí aposta per superar la judicialització del procés "tot garantint la seguretat jurídica" i la recerca d'acords en el marc de la via política i pactada per resoldre el conflicte. El text es compromet a convocar la mesa de diàleg com a mínim dos cops aquest any, i fer-ho de manera pública. A les dues pàgines no hi ha cap referència explícita al CatalanGate, i es limita a incloure un compromís per garantir els drets fonamentals i la llibertat ideològica, "rebutjant mecanismes il·legítims" que vulnerin aquests drets.