El periodista Albano Dante Fachin ha posat aquesta tarda sobre la taula al programa Tot es mou la gran contradicció que suposa que a Catalunya no se li permet tenir cap contacte amb Rússia, mentre que tots els altres països en tenen. "Tots els països del món tenen contacte diplomàtics amb Rússia. Tots els països de la UE tenen contactes amb Rússia. Espanya té contactes amb Rússia, i el 2018 el govern d'Espanya va signar un acord de ciberseguretat amb el govern rus", ha recordat.

Fachin ha preguntat al portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, per què Catalunya és l'únic país del món que no pot tenir cap mena de relació amb Moscou. "Per què Rufián critica els independentistes, i en canvi no critica el govern espanyol, el govern alemany o el govern nord-americà per tenir relacions amb Rússia", ha preguntat. El periodista ha titllat de "falsos" els papers publicats sobre la suposada ingerència russa en el procés independentista. En ser preguntat dimarts durant una roda de premsa al Congrés dels diputats, Rufián, va carregar durament contra l'entorn del president a l'exili, Carles Puigdemont, en termes semblants als que usa habitualment l'oposició. "Crec que són senyoritos que es passejaven per Europa reunint-se amb la gent equivocada perquè així durant una estona es creien James Bond. No ens representen", va deixar anar donant per bones les informacions de mitjans de la caverna publicades. Rufián va indicar que es contenia amb les seves paraules però va titllar de "frivolitat terrible" aquests moviments, que va intentar contrastar amb la línia política internacional d'ERC, dient que mai ha estat la de reunir-se amb "sàtrapes".

La visita de Macià al Kremlin de Stalin

 

L'historiador Josep Cruanyes ha recordat aquesta setmana, que el fundador d'ERC, Francesc Macià, va viatjar a Moscou buscant suport l'any 1925, quan al país soviètic manava Ióssif Stalin des de feia tres anys. "El senyor Rufián ha de saber que Francesc Macià, fundador d'ERC, va anar al Moscou de Stalin, el 1925 a demanar armes i ajut econòmic per l'acte de Prats de Molló", ha apuntat. En la visita de Macià a Moscou hi va fer de mitjancer el polític i escriptor trotskista Andreu Nin, i Macià hi va anar amb la intenció de rebre ajuda per a la incursió armada de Prats de Molló contra la dictadura de Primo de Rivera. Segons diverses informacions, Macià, que llavors dirigia Estat Català, es va reunir amb Nikolai Bukharin i amb Grigori Zinoviev, però la iniciativa no va prosperar.