El nou partit impulsat per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha deixat la direcció de Podem en entredit. La decisió de la cúpula de la formació morada a Catalunya de no participar en l’assemblea fundacional dels comuns va evidenciar l’oposició interna al secretari general, Albano-Dante Fachin. Davant aquest sector crític, Fachin es podria estar plantejant recórrer al règim d’incompatibilitats de Podemos, que podria fer que alguns dels crítics haguessin d’abandonar el partit, segons ha sabut El Nacional per fonts de Podem.

El sector crític amb la cúpula de Podem, encapçalat per la diputada de Catalunya Sí que es Pot i membre del consell ciutadà estatal de Podemos, Jéssica Albiach, va desobeir la decisió de la direcció de no participar en l’assemblea dels comuns i va presentar una candidatura per formar part dels òrgans del nou partit. En total, es van presentar membres de Podem a sis candidatures diferents, una situació que va esdevenir complicada per a la direcció de Fachin.

Però Fachin té un as sota la màniga per desactivar els crítics. El règim d’incompatibilitats, recollit en el codi ètic aprovat al congrés estatal de Vistalegre II, recull la “restricció del dret al sufragi passiu per optar a càrrecs interns o de representació pública a aquells que siguin membres o afiliats d’altres organitzacions polítiques”.

D’aquesta manera es dificultaria la posició del sector crític, que forma part de la direcció del nou partit i al mateix temps de Podem. Tot i això, l’article permet interpretacions, ja que fa referència a les incompatibilitats amb “organitzacions polítiques l’acció política o institucional de les quals sigui contrària als objectius polítics de Podem” i, en tot cas, obliga que la decisió sigui aprovada per dos treços del consell ciutadà de Podemos.

Amb tot, malgrat els intents de la direcció estatal del partit per aproximar-se a la confluència, Fachin s’ha mantingut en la seva decisió de no formar part del nou espai dels comuns, almenys de moment. De fet, segons les mateixes fonts, a hores d'ara no hi ha negociacions amb el partit dirigit per Xavier Domènech i les relacions són pràcticament inexistents.