L'eurodiputada Clara Ponsatí ha lliurat una carta al president de la Generalitat, Pere Aragonès, coincidint amb el fet que avui aquest s'ha reunit amb els eurodiputats independentistes a Brussel·les. En la missiva Ponsatí demana un canvi total d'estratègia al Govern després que s'ha constatat que "la desescalada ha estat un error". Ponsatí ha apuntat que, com que el president li ha demanat una reunió formal, li ha expressat "amb franquesa" per escrit la seva valoració. "El govern de Catalunya que presidiu no ens acosta a la independència ni la té com a objectiu. En comptes d'esmenar els errors i les simulacions que van impedir materialitzar-la el 2017, n'ha aprofundit la gravetat. Mentre opereu com si el conflicte de fons no s'hagués agreujat, el país s'erosiona políticament, socialment, culturalment i econòmicament. Promoveu la ficció que és un retorn a l'autonomisme que ens permet conviure i negociar de tu a tu amb el govern espanyol i créixer com a país", ha manifestat.

Segons la consellera exiliada, oferir la desescalada del conflicte ha estat una pifiada "que paguem tots". "El govern espanyol i els aparells de l'Estat, lluny de desescalar, han aprofitat la feblesa del vostre govern per accelerar el procés d'assimilació i dissolució de la nació catalana i de les nostres llibertats". Ponsatí considera que les apel·lacions al diàleg són una manera de comunicar "que no sereu un problema pel nacionalisme espanyol". "A Madrid ho han entès i actuen en conseqüència. Això afebleix les nostres institucions de manera immediata, però tota la societat catalana en pagarà els plats trencats".

Ponsatí posa alguns exemples d'això que al seu entendre està passat, i cita per exemple que l'estabilitat a Madrid afebleix les posicions catalanes a Europa, cosa que defineix com "un error històric". "L'Estat ha aconseguit tancar la carpeta catalana i torna a ser acceptat a l'arena internacional, justament perquè Catalunya i el govern que presidiu li ha calmat les aigües. Tota la feina que fem al Parlament Europeu per denunciar els abusos de l'Estat i la complicitat de les autoritats europees queda en no-res davant una fotografia amable i cordial entre el president de la Generalitat, el president del govern espanyol i la presidenta de la Comissió Europea. És als catalans que ens interessa fer evident el conflicte existent, i a l'Estat, amagar-lo", recorda. La consellera d'Ensenyament exiliada també denuncia desprotecció davant els atacs a la llengua catalana. "El govern mostra com a única prioritat esquivar les possibles inhabilitacions", lamenta. El mateix pensa respecte a com Aragonès afronta l'escàndol del CatalanGate, "evitant que l'afer no esdevingui un escàndol massa gran i desestabilitzador pel govern espanyol", afegeix.

La consellera exiliada, que també s'oposa als Jocs al Pirineu, afirma que no és veritat que l'Estat estigui tan fort com propugna el sector de l'independentisme pròxim a Aragonès. "La realitat és una altra. Espanya és un Estat feble, la seva democràcia fa aigües, el seu poder judicial ha perdut tota contenció, la seva capacitat d'influència internacional és negligible i ha demostrat que davant d'una revolta generalitzada, no té eines per aturar l'autodeterminació sense autodestruir-se", apunta.