Més a prop de judici. El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha acordat l’obertura del judici oral contra els extresorers de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Germà Gordó, Daniel Osàcar i Andreu Viloca, pel cas 3%, així com al partit CDC i al seu successor el PdeCAT, segons ha informat el tribunal aquest dimarts. El fiscal ja va presentar l’escrit d’acusació, amb penes de fins a 21 anys de presó, contra un total de 30 persones, entre càrrecs polítics, funcionaris i empresaris, acusats d'haver participat en el cas 3%, que consistia a pagar donacions a les fundacions de Convergència a canvi de concessions d’obres públiques a Catalunya entre els anys 2008 al 2015, segons la Fiscalia. El fiscal sosté que CDC va cobrar il·legalment  1,8 milions d’euros.

En la resolució, el titular del jutjat Central d’Instrucció 5 ha acordat l’obertura del judici oral a 30 persones físiques, i 16 persones jurídiques, mentre ha decretat l’arxivament provisional parcial per a Juan Antonio Carpintero. A més, el magistrat acorda enviar tota la documentació a la sala penal de l’Audiència Nacional, encarregada de jutjar-los, i dina un termini de tres mesos als advocats dels processats per presentar els escrits de defensa. En la resolució, el magistrat recull els escrits d’acusació de la Fiscalia Anticorrupció, així com dels Ajuntaments de Barcelona i de Sant Cugat per suposadament haver estat afectats per les obres concedides, com ara les del Port de Barcelona.

Escrit d’acusació amb rebaixes per “col·laboració”

El fiscal Anticorrupció José Grinda acusa els 30 encausats dels delictes d’organització criminal, frau a les administracions públiques, corrupció entre particulars, tràfic d’influències, suborn, prevaricació i blanqueig de capitals. Pel que fa a les penes, el fiscal demana el càstig més alt per a l’extresorer de CDC Andreu Viloca, per a qui demana 21 anys i 4 mesos de presó. El segon que té la petició de pena més alta és l’exconseller de Justícia i exgerent de CDC, Germà Gordó, amb una petició de 18 anys i 10 mesos de presó.

Per contra, Grindra proposa penes molt rebaixades per “col·laboració” amb la investigació per a Francesc Sànchez secretari econòmic de CDC, i també per a l’extresorer Daniel Osàcar, als quals només demana un any de presó. Osàcar ja va ser condemnat pel cas del Palau de la Música i, actualment està en règim de tercer grau. És a dir, el fiscal ha arribat a un acord amb una part dels acusats, com alguns dels empresaris, que ja van confessar haver pagat donacions a canvi d’obres en la instrucció del cas.