El ple de la cambra catalana ha tombat dues mocions, una del Partit Popular i una altra de Ciutadans, que demanaven la suspensió de la conselleria d’Exteriors encapçalada per Raül Romeva. Ambdós textos instaven el Govern a acatar les decisions del Constitucional en relació a les accions impulsades per la conselleria d’Exteriors. Però no només això, Ciutadans demanava que no es destinessin recursos públics a promocionar “la causa independentista” a través de oficines d’acció exterior. També instava a “respectar la distribució competencial” entre l’Estat i les comunitats autònomes en matèria d’exteriors. En aquest punt, l’argumentari de PP i Ciutadans conflueix: les dues formacions argumenten que el rol de les comunitats autònomes en aquesta matèria s’ha de limitar a la promoció econòmica i cultural. El torn de votacions ha unit Ciutadans i PP, que han votat a favor de les dues mocions, mentre que Junts pel Sí, Catalunya Sí Que es Pot i la CUP hi han votat en contra i les han derrotades. El PSC s’ha mogut entre l’abstenció i el vot en contra.

Albiol, esclata

Obligar JxS a decantar-se públicament per acatar o no, la legalitat de l’Estat de dret. Aquesta era la motivació que sostenia la moció del PP. El mateix Xavier Garcia Albiol s’ha encarregat de defensar-la al plenari i ha reclamat la complicitat dels socialistes catalans, després d’un estira-i-arronsa amb la presidenta de la cambra, Carme Forcadell. “Aquests senyors de JxS i la CUP, als qui no som independentistes, ens estan xulejant. No ho permetin amb la seva abstenció”, ha deixat anar.

“Aquí el que toca és respectar l’Estat de dret”, ha sentenciat el líder del PP. Minuts abans, el diputat i company de partit Juan Milián ha fet ús de la ironia per autoproclamar-se “ministre a l’ombra d’Exteriors”, davant un Romeva que ha seguit la sessió i ha encaixat els atacs des de l’escó. Milián ha etzibat al conseller que viu en un “món de ficció”. “Apliquin la transparència, que no té les competències suspeses pel Tribunal Constitucional i és la millor vacuna contra la ficció i l’engany”, ha sentenciat.

L’ombra allargada del TC i el govern espanyol

La sessió ha coincidit amb l’últim embat del govern espanyol que, a través de l’advocacia de l’Estat, ha tornat a reclamar la nul·litat de la conselleria d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, així com la seva posterior denominació com a departament i la creació d'una nova Secretaria adscrita. El raonament dels lletrats espanyols és que, independentment de la nova denominació, les funcions són les mateixes que abans. Per tant, contràries al pronunciament del Tribunal Constitucional.

Aquesta coincidència ha escandalitzat el diputat Joan Josep Nuet (CSQP), que ha defensat la conselleria d’Exteriors i ha lamentat l’obsessió del govern espanyol. “Vostè pertany a un partit polític que s’amaga aquests dies al Congrés fent servir una excusa de mal pagador: que són un govern en funcions, per no comparèixer. També m’agradaria que haguessin tingut en compte aquesta interinitat a l’hora d’escriure una nova nota negra en les relacions entre Catalunya i l’Estat”, ha replicat a Albiol. “A vostès els agrada això: més canya, més carbó i més llenya al foc. Com més foc, vostè creu que els va millor”, ha lamentat Nuet. Per tot això, el parlamentari ha anunciat el seu previsible vot en contra de la moció: “No només pel que diu, sinó també per les seves males intencions”.

Des de la CUP, Anna Gabriel ha incidit en la deslegitimitat del Tribunal Constitucional i la seva politització. I Marta Pascal (JxS) ha entomat el recurrent debat al voltant de “qui fa més el ridícul”: el govern espanyol i els partits unionistes recorrent tot allò que fa olor de sobiranisme, o un govern que intenta guanyar espais de projecció en l’escena internacional. Un debat al qual han entrat PP, C’s, JxS... i que s’allargarà durant tota la legislatura.