Una nova peça del cas Mercuri, relacionat amb la corrupció a l’Ajuntament de Sabadell en l’època de l’alcalde socialista Manuel Bustos -que és a la presó per una altra peça (n’hi ha 40)-, està a punt d'anar a judici. Ara, la fiscalia ha presentat l’escrit d’acusació de la peça 6, relacionada amb l’abocament il·legal de restes d’obres en el solar de Can Xupa, realitzat pel que va ser regidor del PP Jordi Soriano, amb connivència de responsables del govern local del PSC. Hi ha sis acusats que s’enfronten a penes d’entre dos a quatre anys de presó. La jutgessa instructora de Sabadell ha exigit als acusats un aval d’1.152.924 euros, i l’Ajuntament de Sabadell com a responsable civil subsidiari per indemnitzar el propietari de Ca n’Alzina, on està la finca de Can Xupa. En aquest sentit, la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció  (SBDLC) ha anunciat avui que s’hi oposa. “En cap cas la ciutadania, o sigui l’Ajuntament, no pot ser responsable d’unes actuacions corruptes atribuïdes a persones que formaven part del govern del PSC i l’aval no es pot imposar a l’Ajuntament sinó al PSC, com a organització responsable d’haver deixat fer per interessos aliens a l’interès públic i per encobrir actuacions il·lícites en contra del territori i lesives mediambientalment”, sosté la plataforma SBDLC.

En la peça 6 del cas Mercuri són acusats: Jordi Soriano, regidor del PP del 2003 al 2011 i representant de la mercantil GTA Onlae SL, a qui la fiscalia demana 3 anys de presó i  una multa de 120.000 euros pel delicte continuat de tràfic d’influències i pel delicte continuat contra el medi ambient;  José Manuel González,  arquitecte tècnic, a qui el fiscal li demana dos anys de presó pels mateixos delictes; Ricard Estrada Arimón, llavors regidor de Sostenibilitat i gestió d’Ecosistemes del govern PSC,  a qui la fiscalia li demana quatre anys de presó i 10 d’inhabilitació a càrrec públic pel delicte continuat contra l’ordenació del territori, de prevaricació administrativa i pel delicte continuat contra el medi ambient; Joan Manau, llavors tinent d’alcalde de l’Àrea d’Urbanisme i Espai públic del govern PSC, a qui la fiscalia també sol·licita 4 anys de presó pel delicte continuat contra l’ordenació del territori, de prevaricació administrativa i pel delicte continuat contra el medi ambient; José Miguel Duran, intendent de la Policia Municipal de Sabadell,  que s’enfronta a dos anys de presó pel delicte continuat contra l’ordenació del territori, de prevaricació administrativa i pel delicte continuat contra el medi ambient, i a Xavier Izquierdo, càrrec de confiança del PSC i coordinador d’Espai públic, s’enfronta a un any i cinc mesos de presó pel delicte continuat contra l’ordenació del territori, de prevaricació administrativa i pel delicte continuat contra el medi ambient.

Medi Ambient

Els fets van tenir lloc l’any 2011, i van consistir en l’abocament de forma massiva i descontrolada a la finca de Can Xupa, al costat de Ca n’Alzina, de més de 53.000 m³ de terres i runes provinents de les obres del perllongament dels FGC i de Sant Pau de Riu-sec i van ser realitzats de manera presumptament il·lícita, sense cap mena de llicència ni possibilitat d’obtenir-la. Uns abocaments que, segons el fiscal,  van idear Soriano i González i van comptar amb el consentiment i l’encobriment dels màxims responsables d’Urbanisme i de Sostenibilitat del govern del PSC, Joan Manau i Ricard Estrada, i del màxim responsable de la Policial municipal, José Miguel Duran, els quals, tot i tenir coneixement de l’activitat il·lícita, no van fer res per aturar-la i no van tramitar o van fer desaparèixer les denúncies emeses pels agents de la Policia Municipal. Així com no tramitar els expedients de disciplina oberts. La plataforma SBDL  informa  que en la seva resolució la jutgessa del jutjat d’instrucció 1 de Sabadell  ha acceptat la seva petició d’incloure el delicte continuat contra el medi ambient a tots els encausats, a l’haver realitzat els abocaments en uns terrenys ubicats en sòl no urbanitzable qualificats de valor agrari pel Pla General Municipal d’Ordenació de Sabadell i de Zona de valor agrícola i d’interès ecològic en formar part dels Espais d’interès mediambiental.

Causes

El novembre del 2021, la jutgessa també va tancar  la instrucció de la peça 1, on el principal acusat és  l’exregidor del PP Jordi Soriano, a més d’una vintena de persones, que són investigats per un delicte de suborn pel pagament de diners per obtenir obra pública, com les del cementiri. A més, hi ha tres peces del cas Mercuri pendent de judici. Són:  18, 21 i 33

El gener passat, L’exalcalde socialista de Sabadell Manuel Bustos va escollir la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, per complir la condemna de tres anys de presó confirmada pel Tribunal Suprem.  Aquesta era la segona condemna de Bustos en el cas Mercuri, i en aquest cas va ser per  tràfic d’influències al fer retirar multes a familiars.