L'expresidenta d'Adif, Isabel Pardo de Vera, ha desvelat detalls del cas Koldo durant la seva declaració com a testimoni davant la Guàrdia Civil en el marc de la investigació de la trama. Segons consta en l'acta de declaració adjunta a l'informe del 22 de febrer, Pardo de Vera va afirmar haver rebut pressions del Ministeri de Transports, encapçalat per José Luis Ábalos, i el seu gabinet, per accelerar l'adjudicació de contractes, especialment un relacionat amb l'empresa principal de la presumpta trama Koldo, amb l'objectiu de garantir la ràpida disponibilitat de mascaretes enmig de la pandèmia.

El testimoni de Pardo de Vera posa llum sobre una xarxa d'influències i presumptes pràctiques corruptes que han sacsejat el Ministeri de Transports. Segons les seves declaracions, la pressió per agilitzar l'adjudicació a l'empresa Soluciones de Gestión provenia directament del despatx d'Ábalos, amb la instrucció de garantir la màxima celeritat en el procés. Segons es desprèn de la declaració de l'expresidenta d'Adif, persones del gabinet de l'exministre haurien pressionat per agilitzar els tràmits.

Els agents de la Guàrdia Civil també van indagar sobre el paper de Koldo García, exassessor d'Ábalos i figura central en la presumpta trama. Pardo de Vera no va descartar la influència de García en la contractació, destacant la seva "persistència" i els seus nombrosos contactes en nom del ministre de Transports. El testimoni de Pardo de Vera també apunta a possibles connexions entre la trama i altres figures dins del Ministeri. Segons les seves declaracions, hauria vist Víctor de Aldama, presumpte aconseguidor de la trama, en diverses ocasions al Ministeri, reunit amb Koldo. A més, menciona la possible relació laboral del germà de Víctor amb Ábalos.

El cas Koldo ha estat objecte d'una investigació exhaustiva per part de l'Audiència Nacional, que ha portat a la imputació de set persones, entre les quals Koldo García. La Fiscalia Anticorrupció ha presentat una sèrie de càrrecs que inclouen organització criminal, blanqueig de capitals, suborn, delictes contra la Hisenda Pública i tràfic d'influències. Per a la Fiscalia, els indicis apunten a l'existència d'una organització criminal que operava amb concerts previs per assegurar l'adjudicació de contractes, amb Koldo García com a intermediari principal. S'han detectat operacions destinades a ocultar els cobraments obtinguts i evitar la traçabilitat dels ingressos, la qual cosa subratlla la complexitat i la gravetat de les presumptes pràctiques delictives.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!