L'expresident francès Nicolas Sarkozy ha estat imputat per associació criminal en relació amb el presumpte finançament il·legal de la campanya electoral que el va portar a l'Elisi el 2007. Mai abans un president francès no havia estat imputat per associació criminal.

Aquesta és la quarta imputació de Sarkozy per la presumpta recepció de fons del règim libi de Muamar el Gaddafi per a aquesta campanya, ja que el març de 2018 havia estat imputat per corrupció passiva, receptació de fons públics malversats i finançament irregular d'una campanya electoral.

Sarkozy defensa la seva innocència

Sarkozy, president entre 2007-2012 i que ara té 65 anys, ha estat inculpat després que aquesta setmana hagi prestat declaració durant quatre dies davant del tribunal d'instrucció que investiga el cas. L'expresident va reaccionar de forma immediata amb un comunicat divulgat en xarxes socials en el qual va reivindicar la seva innocència i va afirmar que aquesta imputació és "una nova etapa en la llarga llista d'injustícies" que diu haver patit.

"Els francesos han de saber que sóc innocent del que se m'acusa, per a la qual cosa es dona un crèdit improbable a les declaracions d'assassins, estafadors notoris i falsos testimonis", va insistir. Aquest cas contra Sarkozy es va reactivar després que el Tribunal d'Apel·lació de París rebutgés a finals de setembre la majoria dels recursos que havia presentat per anul·lar aquesta instrucció judicial.

Investigat des de 2013

La investigació es va obrir el 2013 i el polític conservador va ser imputat formalment dels tres primers càrrecs el 2018, encara que sempre ha defensat la seva innocència. Una de les proves presentades en contra seu llavors era un document de 2006 del cap dels serveis secrets de Gaddafi, Musa Kusa, sobre la concessió de 50 milions d'euros per a la campanya electoral de Sarkozy. Tres dels seus antics ministres, Claude Guéant, Éric Woerth i Brice Hortefeux, estan també imputats. A més, Sarkozy té pendents uns altres dos casos amb la Justícia francesa.

Entre finals de novembre i començaments de desembre serà jutjat per corrupció i tràfic d'influències per suposadament haver intentat obtenir, a canvi d'un favor, informes confidencials d'un magistrat en l'anomenat "cas de les escoltes". Finalment, entre març i abril de l'any vinent s'asseurà al banc dels acusats també per un presumpte finançament il·legal de la seva campanya presidencial de 2012, en la qual va ser derrotat pel socialista François Hollande.