La portaveu de l'Equip Internacional d'Experts Electorals Internacionals (IEERT), Helena Catt, ha admès aquest dilluns que estan en xoc per haver vist escenes que mai no s'haurien de produir i que esperen que no es repeteixin mai perquè van presenciar "nombroses i repetides violacions de drets civils i humans". "Ens queda clar que això va ser una operació d'estil militar, acuradament planificada, que es va orquestrar de manera central. Ens va deixar en xoc que policies armats entressin en col·legis electorals per pertorbar un procés electoral pacífic", ha assegurat en roda de premsa l'endemà del referèndum de l'1 d'octubre.

Després de constatar les dificultats i problemes a què es van enfrontar els catalans que volien votar de forma pacífica, ha reconegut que hi va haver improvisacions i canvis d'última hora en el procés de votació que no van ser coherents en tot Catalunya, tampoc amb el que establia la llei i l'organització del referèndum. Malgrat que detallaran al seu informe final aquestes qüestions, ha avançat tres exemples: la necessitat de mantenir la custòdia de les urnes a tota hora, la utilització del registre electoral i "certes incoherències" relatives a si les paperetes havien d'anar dins d'un sobre o no.

Tanmateix, Catt ha defensat que van observar molts actes que demostren "la voluntat ferma del poble català a expressar-se a través de les urnes", i que els que van treballar en els col·legis electorals ho van fer de bona fe.

No vam veure manipulació

"No vam veure senyal de cap manipulació o de mala fe", ha assegurat la portaveu de l'IEERT, després d'apuntar que van detectar persistència en l'esforç de les persones per poder votar i una participació molt alta malgrat els obstacles i la por que hi va haver. Durant l'1-O, Catt va dirigir un equip de 70 observadors acreditats que van visitar més de 100 punts de votació a Catalunya, i van supervisar el que es va viure entre les 5.00 i les 20.00 hores de diumenge, i el recompte de vots.

L'IEERT és un grup informal d'investigadors, acadèmics i experts en eleccions de Nova Zelanda, el Canadà, el Regne Unit i Irlanda que han treballat prèviament en missions d'observacions en processos electorals en diferents parts del món.