María Antonia Trujillo, exministra d'Habitatge en el primer govern de José Luis Rodríguez Zapatero, considera que la reivindicació del Marroc sobre Ceuta i Melilla està "plenament justificada, està inscrita en el seu ideari nacional i és irrenunciable". En una entrevista al diari digital marroquí Rue20, Trujillo defensa que "els casos de Ceuta i Melilla —i els penyals i illots— suposen una afronta a la integritat territorial del Marroc". Assegura que "són vestigis del passat" que "interfereixen en la independència econòmica i política marroquina" i suposen un escull en "les bones relacions" entre Espanya i el Marroc. 

L'exministra aposta per abordar el futur de Ceuta i Melilla

L'exministra reitera en aquesta nova entrevista unes paraules que ja va pronunciar el passat setembre a la Universitat de Tetuan, en el context del Congrés Internacional 'Relacions hispano-marroquines: present i futur'. Trujillo defensa que la polèmica no és nova i que el Marroc ha reivindicat en múltiples ocasions els territoris de Ceuta i Melilla, però argumenta que després de l'última reivindicació del govern marroquí, a través d'una carta remesa al Consell de Drets Humans de l'ONU, Espanya "ja no pot mirar més cap a l'altre costat".

"Ha arribat el moment" que Espanya abordi el futur d'aquests dos enclavaments, ha expressat l'exministra socialista, que considera que "davant els efectes nocius d'unes fronteres no sanes", la resposta política ha de ser "el diàleg". Trujillo fa un paral·lelisme amb el canvi de postura d'Espanya respecte al Sàhara Occidental i es pregunta: "Per què no pot canviar Espanya la seva posició sobre Ceuta i Melilla?"

Trujillo afirma que a Espanya no hi ha llibertat d'expressió

L'opinió de Trujillo xoca frontalment amb la posició de l'actual govern socialista, que lluny d'obrir un possible debat sobre la marroquinitat de les ciutats autònomes, no ha deixat lloc a considerar Ceuta i Melilla res que no sigui Espanya. Pedro Sánchez va ser el primer a donar carpetada a la polèmica amb un contundent "Ceuta i Melilla són Espanya, punt". Unes paraules que posteriorment també va repetir el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que també va voler deixar clar que les relacions amb el Marroc no s'han vist perjudicades arran d'aquestes declaracions. 

De fet, Trujillo va ser fortament criticada per les seves declaracions, fet que ha atribuït a la manca de llibertat d'expressió que existeix a l'estat espanyol. "A Espanya no existeix llibertat d'expressió quan t'allunyes del pensament oficial únic", ha reblat l'exministra, que fins i tot ha afegit que aquest dret està "més emparat al Marroc" que no pas a Espanya. 

L'exministra celebra el canvi de postura sobre el Sàhara Occidental

Malgrat aquestes discrepàncies amb el govern de Sánchez, Trujillo ha celebrat la sortida de la neutralitat d'Espanya respecte a l'estatus del Sàhara Occidental. A parer seu, no es tracta d'un error, sinó "d'un gran encert en les relacions internacionals espanyoles", pel fet que la decisió "respecta la legalitat internacional." Així, Trujillo discrepa de les veus que assenyalen que haver atorgat al rei Mohamed VI l'autonomia del Sàhara Occidental és un error, i que han alertat que l'enemistat amb Algèria tindrà greus conseqüències. 

Sobre això, Trujillo defensa que a Espanya "no s'ha fet pedagogia sobre la realitat del que succeeix al Sàhara marroquí" i acusa Algèria i el Front Polisario d'instrumentalitzar aquest conflicte. Trujillo afirma que "no existeix un poble sahrauí, ni una nació sahrauí, ni un cos electoral als campaments de Tinduf".