"Ceuta i Melilla són Espanya, punt." El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha respost amb rotunditat al govern marroquí, que en una carta a l'ONU ha afirmat que "Melilla és un presidi ocupat per Espanya" i que "el Regne del Marroc no compta amb fronteres terrestres amb Espanya". Sánchez ha defensat que Ceuta i Melilla formen part del territori espanyol des de l'escó al Congrés dels Diputats, després del requeriment de la portaveu del PP, Cuca Gamarra, sobre aquesta qüestió.

El cap de l'executiu espanyol ha deixat clar que "Ceuta i Melilla són Espanya", després de l'exigència de Gamarra, que a l'inici de la seva intervenció li ha demanat "defensar la sobirania nacional i la integritat territorial d'Espanya". La portaveu del PP, indignada davant les afirmacions de Rabat, ha reclamat a Sánchez que "com a president del govern espanyol" i sent a seu parlamentària, no hauria de marxar sense afirmar que les paraules del govern marroquí són "rotundament falses".

El Marroc rebutja l'existència d'una frontera a Melilla

El govern del Marroc ha negat l'existència de fronteres terrestres entre el Marroc i Espanya. Ho ha fet en una carta dirigida al Consell de Drets Humans de l'ONU com a resposta a les explicacions que diversos relators de l'ONU li havien demanat el juliol per aclarir els fets succeïts a Melilla el 24 de juny, quan desenes de migrants van morir en un intent per saltar la tanca fronterera. Així, el govern marroquí rebutja la idea d'una frontera hispano-marroquina i anomena la línia de divisió entre ambdós països "un simple punt de passada".

Pedro Sánchez i el rei marroquí, Mohamed VI, van iniciar una nova etapa en les seves relacions l'abril passat després del canvi de postura del govern espanyol en relació amb el conflicte del Sàhara Occidental, que abandonava la neutralitat per donar suport al pla d'autonomia marroquina. Segons va informar La Moncloa llavors, aquesta nova etapa serviria per "garantir l'estabilitat, la sobirania, la integritat territorial i la prosperitat" d'ambdós països. Així mateix, la relació es basaria en "la comunicació permanent, la transparència, el respecte mutu i els acords firmats". Tanmateix, les últimes afirmacions del Marroc posen en dubte la bona entesa entre ambdós països.

A més, el Marroc s'ha espolsat les responsabilitats relatives als fets ocorreguts a la tanca de Melilla en la carta enviada a l'ONU, i ho ha atribuït a una actitud "laxa" d'Algèria a l'hora de permetre el pas d'immigrants cap a territori marroquí. També ha responsabilitzat les autoritats espanyoles de les devolucions en calent de migrants.