L'exsecretari general de Jupol, el sindicat majoritari del Cos Nacional de Policia, José María 'Chema' García, va fer servir la targeta del sindicat per lucrar-se personalment amb viatges, copes, entrades de cine, roba, un ordinador, estades a un balneari i pastilles contra la disfunció erèctil, entre altres. Això és el que recull l'informe de la Unitat d'Assumptes Interns de la Direcció General de la Policia consultat per Confilegal, remès a la titular del Jutjat d'Instrucció 53 de Madrid, que l'investiga per delictes de malversació de fons públics, acusacions que van provocar el seu cessament el juny de 2021. Segons la policia espanyola, el sotsinspector va abonar desenes de despeses al compte del sindicat després de pagar-los amb la seva pròpia targeta, i inclouen, textualment: "Pagaments en una farmàcia per la compra de Viagra", "diversos combinats de [ginebra] Befeeter", un ordinador complet "amb característiques gamer", a més d'imports en "una gelateria, restaurants, allotjament en un hotel balneari, entrades de cinema un diumenge, i la ITV d'un vehicle privat". També l'acusen de firar-se "dos pantalons" a Zara i "tres camises, una jaqueta sport, unes sabates, un cinturó i un pantaló amb pinces" a Cortefiel.

L'informe de la Policia desglossa les compres de Chema García

El cessament del sotsinspector Chema García al capdavant de Jupol va provocar un terratrèmol al sindicat, que va rebre 380.731,22 euros en subvencions entre 2019 i 2021, per irregularitats en els comptes i possibles desviaments de fons. En un principi, fou sancionat per la comissió d'una falta molt greu amb un any de suspensió de sou i feina pel secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez Ruiz, després de ser denunciat per exercir com a administrador únic de la seva empresa constructora de la qual es lucrava econòmicament i per la qual no va sol·licitar la preceptiva compatibilitat a la Direcció General de la Policia. La justícia també va requerir al sindicat detallar on havien anat a parar 66.480 euros retirats en metàl·lic per part de líders del sindicat, que en total tenien 97 targetes de crèdit.

El sindicat Jupol, dividit

El sindicat Jupol compta amb 25.000 afiliats, un terç del total del cos policial espanyol. L'informe d'Assumptes Interns també recull un desemborsament de 2.800 euros, “entre els mesos de febrer, març i abril de 2019, referent a pagaments en restaurants i establiments de construcció pròxims al domicili del secretari general”. A banda de la presumpta malversació, membres del comitè executiu del sindicat acusen García de dur a terme una gestió personalista i portar el sindicat a posicions extremistes.