La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha presidit aquest dijous l'acte oficial de tancament de l'Operació Balmis, que durant 98 dies va treure 187.000 militars al carrer per lluitar contra el coronavirus. Tanmateix, les Forces Armades estan ja immerses en la preparació de tots els mitjans per estar disponibles com més aviat millor i en les millors condicions en cas d'una segona onada.

La tasca de les Forces Armades contra el Covid-19 va finalitzar oficialment el passat dia 21 alhora que va decaure l'estat d'alarma. Gairebé 20.000 intervencions en 2.300 localitats amb "l'únic objectiu de salvar vides", segons han subratllat aquest dijous els responsables civils i militars de l'Operació.

L'acte de comiat del qual ha estat la missió militar més important d'Espanya en temps de pau ha tingut lloc a la base de Retamares, a Madrid, convertida des de mitjans de març en el 'cervell' de l'operació sota el comandament del Cap d'Estat Gran de la Defensa (JEMAD), el general Miguel Ángel Villarroya, i el que ha estat la seva mà dreta, el comandant del Comandament d'Operacions, el general Fernando López del Pozo.

Tornar a actuar

Aquest últim ha estat el responsable d'explicar la feina que va finalitzar la passada setmana i tots els plans que hi ha ja sobre la taula per tornar a actuar si és necessari. López del Pozo ha reconegut l'existència d'un pla de contingència que permetria a les Forces Armades estar de nou al carrer en un termini de 24 o 48 hores en cas de rebrot.

Un dels seus punts clau és la reserva operativa de material, que ha portat a les Forces Armades a emmagatzemar EPIS, màscares o guants per dotar tots militars que participessin en una segona missió contra el Covid-19. Aquest 'estoc' de material, que està ja pràcticament disponible, permetria dotar tots els efectius durant un període de 30 o 40 dies.

Alhora, les Forces Armades han de comptar amb una altra reserva destinada al personal que no participés directament en l'operació contra la pandèmia però necessités mitjans de protecció i una tercera en col·laboració amb el Ministeri de Sanitat per a sectors civils.