Per molt que la ministra de Defensa, Margarita Robles, proclamarà aquest diumenge que "les forces armades són totalment democràtiques", el cert és que no només els recents manifestos militars la desmenteixen, sinó que hi ha moltes més dades que demostren que el pòsit franquista continua vigent a moltes casernes.

És un indici clar que allà on hi ha casernes, els resultats electorals delaten un suport al partit d'ultradreta Vox molt per sobre de la mitjana, però ho és també que signants d'alguns dels recents manifestos mantinguin actituds de dubtosa arrel democràtica. Es va saber la setmana passada que la Fundació Nacional Francisco Franco era darrere d'aquests murmuris de sabres i ara s'ha recordat que, en data tan recent com el 2006, més de trenta anys després de la mort del dictador, el general de divisió Francisco Fernández es va negar a retirar un quadre de grans dimensions de Francisco Franco dins de la principal base militar de Melilla.

Fernández va ser destituït de forma fulminant davant d'aquesta actitud tan poc democràtica, però, com revela avui Voz Populi, resulta que aquell general ha estat un dels impulsors de la carta enviada per 73 excomandants de l'exèrcit de Terra a Felip VI, on criticaven la situació política actual i implícitament es posaven el seu servei per a allò que pogués necessitar per resoldre la situació.

L'excusa d'un Museu que no era tal

A començaments de 2006, Fernández es va resistir a despenjar la tela del dictador feixista en mostrar la seva "disconformitat" amb l'ordre rebuda pel seu superior jeràrquic, el cap de la Força Terrestre, el tinent general Pedro Pitarch. Segons l'expedient del general Fernández, al qual ha tingut accés el mitjà citat, aquest militar va defensar la presència d'un retrat de Franco perquè el dictador "havia estat tinent i capità en aquesta unitat" quan va estar al capdavant de la Legió i que "per això era al museu", encara que no es tractava de cap instal·lació museística, sinó de la Sala de Comandaments, el centre de poder de la base.

A més, va resultar que el quadre havia estat penjat en dates recents, ja que es tractava d'unes instal·lacions inaugurades recentment. El quadre finalment va ser retirat i Fernández cessat, però l'empremta dels defensors de Franco no sembla haver estat esborrada.