El ministeri d'Hisenda ha comunicat formalment al Govern la retirada de la supervisió econòmica i financera extraordinària que l'Estat aplicava a Catalunya des del desembre de l'any 2015. La comunicació s'ha produït ara tot i que formalment el 155 es va retirar després de les eleccions catalanes del desembre del 2017. La supervisió dels comptes catalans havia començat dos anys abans, en època del govern de Mariano Rajoy, i s'ha mantingut fins ara en l'executiu de Pedro Sánchez.

La comissió delegada del govern per a assumptes econòmics (CDGAE), depenent del ministeri de Maria Jesús Montero, ha informat de la decisió, que implica que ja no s'hauran de fer certificats de despesa ni oferir informació addicional sobre la comptabilitat de la Generalitat i del seu sector públic.

Pel Govern, aquest control era "discriminatori i injustificat", ja que l'executiu ha fet "una gestió acurada, eficaç i eficient de les finances públiques", segons la conselleria d'Economia. "La supervisió específica per a Catalunya no se sustenta en cap argument tècnic o econòmic", ha dit l'executiu català.

La retirada de la supervisió forma part de l'acord d'ERC amb el govern espanyol per aprovar els pressupostos del 2021.

El control es va posar en marxa per evitar que hi haguessin despeses destinades al referèndum de l'1-O i a la independència de Catalunya. Tot i el canvi de govern a Madrid, el nou executiu de socialistes i Podemos va mantenir la mateixa política.

L'Executiu de Mariano Rajoy va augmentar el control sobre les actuacions del Govern de Carles Puigdemont en els prolegòmens del referèndum, i va obligar la Generalitat a informar setmanalment sobre els expedients iniciats o tramitats, de pagament d'activitats vinculades a l'1-O.

El llavors ministre d'Educació i portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va explicar que en el cas que l'Administració catalana no doni informació cada setmana sobre les partides de despesa, podrien deixar de rebre el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

Quan Pedro Sánchez va accedir a la presidència del govern espanyol, al Govern creien que retiraria totes les mesures repressives de l'etapa del PP, però aquest no va ser el cas del control de les despeses.