L’Associació d’exdiputats i exsenadors espanyols reclamarà al govern espanyol i als partits que s’il·legalitzin partits i formacions independentistes que ataquin la unitat d’Espanya. L’associació, segons informa el digital Voz Pópuli, votarà en l’assemblea que hi haurà a finals de gener una proposta en què reclamen que s’ampliïn els supòsits legals per il·legalitzar partits. No es tracta de perseguir l’independentisme com a ideologia, sinó de defensar el règim constitucional, segons explica la ponència.

La ponència, redactada per l’exdiputat del PSOE Pedro Bofill, proposa prohibir “aquelles formacions que facin activitats il·legals de forma reiterada i greu des de les institucions públiques per soscavar els principis constitucionals, en especial els inclosos a l’article segon com ara la indissoluble unitat de la nació espanyola i la garantia del drets a l’autonomia de les nacionalitats i regions que la integren, i el principi de sobirania nacional”.

Sense subvencions

El document proposa excloure de les subvencions públiques i exempcions tributàries els partits que “impulsin o promoguin de forma reiterada des de les institucions de l’Estat accions que vulneren greument la Constitució i les lleis”.

En aquest punt, fins i tot proposen modificar la llei per tal de reclamar el reintegrament a les arques públiques de les subvencions que haguessin rebut formacions que duen a terme “desordres públics greus en contra de la Constitució, l’ordenament jurídic i la societat democràtica”.

La ponència que votaran exdiputats i exsenadors recull la possibilitat que es revisi la il·legalització si els afectats fan “pública i expressa declaració de renúncia a la realització d’activitats il·legals contràries a la Constitució i a sotmetre les seves actuacions a les lleis”.

L’associació està presidida per l’exsenador del PP Juan Van Halen i va en la línia de l’aprovada fa unes setmanes demanant un govern que depengui d’ERC.