El ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha optat per escombrar cap a Madrid i no cedirà la Dama d'Elx, ni tan sols temporalment, tot i que es donava per fet que secundaria aquesta reivindicació històrica del País Valencià. "No hi ha cap pla pel trasllat o devolució d'obres patrimonials que estan als museus nacionals", ha sentenciat el ministeri.

Tot plegat ha coincidit amb la dimissió de Lola Jiménez-Blanco com a directora general de Belles Arts del Ministeri, que s'atribueix a la seva negativa a retornar qualsevol obra, el criteri contrari al que es va aplicar al Museu de Lleida quan va haver de cedir per ordre judicial peces de Sixena. 

L'excusa: "No es pot trossejar"

 

Diferents responsables del Ministeri fa temps que prometien a l'Ajuntament d'Elx que cedirien la Dama, però res d'això s'ha concretat i les últimes notícies van en sentit contrari. A Madrid argumenten -tenen un sac d'arguments per aquests casos- que el Museu Arqueològic Nacional, on està ara la peça, "no es pot trossejar"

El Ministeri de Cultura ha afirmat que la seva política no contempla "cap pla" per al trasllat o devolució de les obres patrimonials que es troben als museus nacionals i que "no hi ha decisió, ni intenció, ni cap partida pressupostària que disminueixi el paper d'aquestes pinacoteques ni afecti la integritat de les seves col·leccions". "Al contrari, els esforços estan centrats a implementar les col·leccions amb cessions o noves adquisicions, com la compra del quadre Crucifixió del Greco i que serà destinada a la col·lecció del Museu del Greco a Toledo", han assenyalat fonts del Ministeri de Cultura.   

 "Cada pas que fa el Ministeri està basat en criteris tècnics. És el mateix equip ministerial qui sol·licita informes per valorar la presa de decisions. És a dir, el Ministeri mai adoptarà una mesura en contra dels seus informes tècnics", han justificat des del departament dirigit per Miquel Iceta.

Pregunta del PP

 

Mentrestant, el Grup Popular ha sol·licitat la compareixença al Congrés del secretari general de Cultura, Víctor Francos, per explicar els motius de la dimissió de Jiménez-Blanco.  A més, els populars també demanen informació sobre el "criteri" del Ministeri de Cultura respecte a "la sortida de béns culturals dels museus estatals, en particular del Museu Arqueològic Nacional", on hi ha la Dama d'Elx.