Reclam urgent. La defensa de Laura Borràs, exercida pel penalista Gonzalo Boye, ha demanat aquest dijous al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que en el judici que afronta a partir d’aquest divendres per la seva gestió a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) pugui intervenir en darrer lloc, per garantir el seu dret de defensa. Boye fa aquest reclam després que es difongués que l'informàtic i amic de Borràs, Isaías Herrero, a qui va adjudicar l'actualització de la web de la Institució, hauria arribat a un acord amb la Fiscalia per confessar i acusar la presidenta en funcions del Parlament que va ordenar-li el fraccionament dels contractes, a canvi d'una rebaixa de la petició de la pena i no entrar a la presó si és condemnat. Boye denuncia que els altres dos acusats del cas han estat "compensats, bonificats o pagats".

Boye avança així una de les qüestions prèvies, que centraran la sessió d’aquest divendres contra Borràs, Herrero i Andreu Pujol. La Fiscalia demana per a Borràs i Herrero 6 anys de presó i 21 d’inhabilitació a càrrec públic pels delictes de falsedat documental i de prevaricació. La declaració dels acusats s’ha programat pel 20 de febrer, i l’acord entre les dues fiscals del cas i la defensa d’Herrero és que s’inculpi i que detalli que va fraccionar en 18 factures els contractes, que sumen 309.000 euros, per millorar la web de la Institució seguint les indicacions de la presidenta suspesa del Parlament, com recullen uns correus electrònics, intervinguts pels Mossos, i que la defensa considera nuls.

"Única defensa"

En l’escrit, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, Boye afirma que a través de diferents mitjans de comunicació “ha tingut coneixement de l’acord arribat entre el ministeri públic i les defenses d’Isaías Herrero i Andreu Pujol amb la finalitat d’incriminar a la meva representada tractant així de salvar l’absència de prova i la nul·litat de les actuacions”. Inicialment, el pacte que ha transcendit és de la Fiscalia amb Herrero, defensat per Mariona Roig. Pujol, amic d'Herrero, és acusat de presentar un pressupost a la ILC, però no va interactuar amb Borràs ni té cap prova contra ella. Per a Pujol, defensat per Àlex Solà, la Fiscalia demana 3 anys de presó.

Acusacions "bonificades i pagades"

El penalista exposa que “l'única forma de garantir el dret de defensa de Borràs passa perquè, en les qüestions prèvies, com al llarg del plenari intervingui sempre en darrer lloc” perquè, segons sosté, “en termes reals és l'única defensa en estar acusada per les altres parts”. Boye manifesta que “davant aquest nou escenari processal en el qual els coacusats van modificar els seus plantejaments de defensa fins ara existents”, entén que com a defensor de Borràs ha d’intervenir des de l’última posició o torn per així “defensar-se d’unes acusacions evidentment compensades, bonificades o pagades, com seran les que es realitzaran”.

Per tot això, l’advocat demana al tribunal, presidit pel magistrat Jesús María Barrientos, que li garanteixi el dret de defensa i li permeti intervenir en darrer lloc durant tot el judici, tant en les qüestions prèvies com en els interrogatoris. Habitualment, sempre intervé primer la Fiscalia, les acusacions i després les defenses. En el cas dels interrogatoris dels acusats, sempre pregunta el darrer l’advocat de qui declara.