L’exconsellera de Junts per Catalunya al districte de Ciutat Vella Maria Chacón ha denunciat una agressió sexual continuada per part de l'actual conseller i company de partit al mateix districte, Àlex Román González. El TOT Barcelona ha tingut accés a la denúncia on l'afectada afirma haver patit un tocament genital i tres picades de cul que es van produir el dia 9 de juny del 2021. De fet, aquest mateix dimarts, Maria Chacón declara al jutjat número 20 de Barcelona, Maria Rosa Begue, la magistrada encarregada del cas. Abans d'entrar a declarar, l'exconsellera de Junts ha manifestat que preveia "una declaració llarga". D'altra banda, segons avança el citat diari, Román González està citat a declarar el pròxim 21 de desembre. Per la seva banda, Junts demanarà al conseller municipal que posi el seu càrrec a disposició de la direcció del grup, o en forçarà la destitució si hi ha una decisió judicial que eventualment confirmi la investigació de l'incident per agressió sexual, complint així el que diu el Codi Ètic de la formació.

Segons es desprèn de la denúncia, l'afectada narra com l'Àlex Román i ella van anar com a representants del partit a una assemblea del Consell per la República al Centre Sant Pere Apòstol i des d’allà es van dirigir a un cinema a la fresca a la plaça del Pou de la Figuera, on Chacón va detectar una situació d'”assetjament” d’Àlex Román cap a una cambrera i quan se’l va emportar del lloc, amb un gintònic repartit en dos gots de plàstic, va detectar que el seu company de partit evidenciava un estat d’embriaguesa important”.

Tot seguit, tal com relata la denúncia, Maria Chacón va anar amb el seu company a seure i va ser aleshores quan li va palpar “amb la mà oberta el sexe” mentre ella estava al telèfon parlant amb una companya consellera de districte de Sant Andreu. Chacón explica que el tocament es va fer “durant un o dos segons, sentint com els dits i el palmell” d’ell “tocaven i exercien l’acció necessària per romandre allà els segons descrits”. A més, tal i com segueix fent públic el TOT Barcelona, la denunciant ressalta que aquest temps a ella li va semblar “una eternitat per com es va vulnerar la seva intimitat sexual, sense cap consentiment”.

Chacón va demanar al seu company que parés

El text remarca que Chacón va demanar a Román que parés i li va dir: "no em toquis el cony”. De fet, assegura que la persona amb qui parlava per telèfon (la companya de Sant Andreu) va sentir perfectament com pronunciava aquestes paraules. Un cop la trucada es va acabar, l'afectada va retreure els fets al seu company de partit, però, igualment, es va mostrar disposada a acompanyar-lo a casa i al cap de pocs minuts d’iniciar el trajecte Román “va picar el cul” de la denunciant amb “un fort cop amb la mà oberta”.

Chacón assegura que el partit coneixia els fets

Maria Chacón assegura que va posar els fets en coneixement del partit. De fet, el mateix 10 de juny, segons consta en la denúncia, Chacón va traslladar a Elsa Artadi, aleshores regidora del partit, tots els fets que es descriuen en la denúncia. La denunciant manifesta que Artadi li va donar suport i li va oferir denunciar els fets, però que en aquell moment ho va declinar "perquè no estava preparada". Posteriorment, segons la denunciant, també va posar els fets en coneixement de Neus Munté, que va detectar “mal ambient” en l’agrupació municipal de Ciutat Vella després de substituir Artadi. La denunciant assenyala que Munté “no li va donar cap suport” i, finalment, el 9 de novembre de 2022 va decidir denunciar els fets per “canals interns” del partit i va portar el cas a la Comissió de Garanties. 

L'exconsellera de Ciutat Vella lamenta que Junts no va activar els protocols necessaris i afegeix que va arribar a rebre un correu electrònic per part de la comissió de garanties on proposaven l'”arxivament del cas” i ella s'hi va negar. Posteriorment, la comissió de garanties la va citar el 10 de març a una reunió al Parlament i allà tres dels sis membres de l’òrgan intern van informar-la que Román negava tots els fets, però que si acudia a la justícia suspendrien temporalment la seva resolució. Chacón protesta, segons l'escrit al qual ha tingut accés el citat diari, que l’Àlex Roman va tenir accés a la seva denúncia i, en canvi, ella no va poder accedir a cap part de l’expedient del cas.

Finalment, Maria Chacón fa constar que ha acabat tenint accés a l’escrit de descàrrec de l’actual conseller de Junts al districte de Ciutat Vella i destaca que aquest “va negar part dels fets”, però va admetre que “havia picat el cul de Chacón dos cops” i altres fets que havien succeït entre els dos.

La resposta de Junts

La direcció del grup municipal de Junts per Catalunya a Barcelona ha sortit al pas i ha confirmat que van tenir coneixement de l'incident el juny de 2021. En aquest sentit, han defensat que, des del primer moment, se li va donar tot el suport i se la va animar a presentar denúncia. Segons explica Junts, Chacón en aquells moments va declinar fer-ho, i el mes de novembre de 2022, va deixar el càrrec de forma voluntària. Precisament, aquell mateix mes va presentar la denúncia contra el militant davant la Comissió de Garanties de Junts per Catalunya. Aquesta Comissió va resoldre definitivament arxivar el cas el novembre d’aquest 2023. L’exconsellera va presentar denúncia policial pels fets de juny de 2021 el passat 26 de setembre de 2023. 

Junts ha apuntat que des del mes de setembre d’enguany, la persona ara denunciada és conseller municipal pel grup de Junts per Catalunya – Trias per Barcelona a Ciutat Vella. Si hi ha una decisió judicial que confirmi la investigació per agressió sexual a Román, seguint el Codi Ètic del partit, el grup municipal li demanarà que posi el seu càrrec a disposició de la direcció del grup, o en forçarà la destitució.