L'excàrrec del PSC Francisco Fernández, que va ser gerent de tres consorcis dependents del Consell Comarcal del Vallès Occidental (Barcelona) entre 2007 i 2014, ha admès ara que es va apropiar de 32.877,29 euros de diners públics. Una confessió que ha fet per poder rebaixar la pena de presó.

En aquest sentit, l'acusat, implicat en el cas Mercuri, ha reconegut que, entre altres coses, es va inventar viatges de feina amb l'objectiu d'inflar els seus ingressos per dietes, així com que va fer servir targetes de crèdit reservades per a despeses públiques en benefici propi com, per exemple, costejar peatges quan viatjava a la seva segona residència, recarregava combustible en el seu vehicle particular o realitzava banquets de cap de setmana, segons ha avançat el diari El Mundo.

Manel Bustos jutjats Sabadell - ACN

L'ex alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, principal protagonista de la trama Mercuri surt dels jutjats de Sabadell / Arxiu

Acord amb la Fiscalia Anticorrupció

Fa més de cinc anys que la justícia investiga a Fernández en el marc del cas Mercuri. Ara, l'exsocialista ha segellat un acord tant amb la Fiscalia Anticorrupció com les acusacions que li inculpen a través del qual accepta declarar-se culpable de malversació de fons públics i falsificació documental, així com es comprometen a tornar els diners que es van apropiar indegudament. A més, també se li imposen tres anys de reclusió i sis sense treballar en l'administració.

Amb aquest acord, Fernández aconsegueix que se li rebaixi la pena que li demanaven, ja que tant la fiscal, el Consell Comarcal i la plataforma de Sabadell Lliure Corrupció havien exigit que se li imputés entre nou i dotze anys de presó.

Fernández era un càrrec de confiança del Manuel Bustos, que va ser alcalde socialista de Sabadell entre 1999 i 2012, i principal protagonista d'aquest cas de corrupció. Precisament, Ferndández va pagar amb fons del Consorci de Tractament de Residuos del Vallès Occidental un viatge a Andalusia a Bustos i una militant socialista, Magdalena Gallardo, perquè assistissin a actes del PSOE.

A més, Fernández va cobrar més de 17.000 euros per un total de 40 viatges de feina que va fer amb el seu propi vehicle per diferents localitats espanyoles entre el 2011 i 2012, però els Mossos d'Esquadra van poder comprovar a través de les targetes de crèdit i les fotografies que publicava a Facebook que no havia sortit de la província de Barcelona. També, es va apropiar de 7.177,87 euros del rembolsament de dispendis que va duplicar o triplicar la suma. Així mateix, es va apropiar de més de 1.700 euros tant de dinars com compres privades o 5.000 euros multiplicant la despesa notificada en quilometratges.