L'excap de gabinet de Salvador Illa ha admès tres reunions amb Koldo García, però que no li va demanar "cap drecera". En la seva compareixença a la comissió d'investigació pel cas Koldo al Senat aquest dilluns, Víctor Francos ha detallat que dues de les reunions van ser per parlar de material sanitari i que la tercera va ser en relació amb un programari. De manera paral·lela, en el Congrés dels Diputats, Illa ha reconegut que va parlar amb Koldo, però ha assegurat que el Ministeri de Sanitat no va acceptar la seva oferta. Koldo també ha comparegut al Senat i s'ha acollit al seu dret a no declarar.

"Illa em va dir: et trucarà Koldo", ha explicat Francos, quan el senador del PP Alejo Miranda de Larra li ha preguntat per què es va reunir amb Koldo. Miranda li ha preguntat per la primera trobada i l'excap de gabinet d'Illa ha explicat que no li "consta" que l'exassesor de José Luis Ábalos ni un altre dels empresaris investigats, Víctor de Aldama, es reunissin amb l'aleshores ministre de Sanitat.

Les tres reunions amb Koldo

En la primera reunió, Koldo es va presentar amb una carpeta per oferir-li una empresa per contractar material sanitari, però Francos no li va agafar perquè el sistema de contractació no funcionava així. "L'única cosa que em va dir va ser: escolta, hi ha uns materials, si us interessa, jo crec que aquesta gent ens en pot proporcionar, jo crec que té qualitats, tenen bons preus. Automàticament, jo li vaig dir que es presentessin, ni em va insistir ni la conversa va anar més enllà", ha defensat. La segona trobada va ser un cap de setmana en el qual Koldo li va demanar per reunir-se i l'excap de gabinet d'Illa li va dir que estava prenent un cafè amb un amic, de manera que es podia passar. Segons ha explicat, van tornar a parlar de material sanitari i va tornar-li a dir quins eren els procediments.

La tercera reunió va ser més endavant, l'endemà de la seva destitució el gener del 2021, i no va tenir res a veure amb les mascaretes ni amb material sanitari. A més, hi va haver dues persones més. "Va tenir a veure amb una empresa que tenia un sistema de programari que pretenia evitar la ruptura d'estoc a les farmàcies i que el que pretenia era connectar l'estoc farmacèutic espanyol perquè no hi hagués ruptura d'estoc en el producte farmacèutic", ha detallat. Miranda li ha preguntat si va dinar amb Ignacio Díaz Tapia, un dels vinculats a la trama, però Francos s'ha limitat a dir que en el dinar hi havia "dos nois joves" dels quals no en recorda el nom. "És un dinar de fa més de tres anys i mig", ha afirmat. 

Cap compra a Soluciones de Gestión

"Mai em va demanar una drecera, ni em va insinuar cap drecera en cap de les dues reunions", ha assegurat Francos a la portaveu del PNB, Estefanía Beltrán de Heredia, sobre les reunions amb Koldo. En aquesta línia, ha reiterat que no li va estranyar el contacte perquè en aquells dies de la pandèmia l'activitat era "una voràgine" i va veure ofertes "de molta índole amb propostes molt rares". "Amb algun trienni que hom porta, no s'acaba de creure hom segons quines coses", li ha etzibat Joan Queralt (ERC).

En aquesta línia, l'excap de gabinet d'Illa ha assegurat que no va tenir "cap responsabilitat" sobre l'acord marc per a la compra de material sanitari ni va estar en cap "reunió" en la qual se'n parlés. Francos ha recordat que les compres no eren de la seva competència, a més de subratllar que "mai" cap "dirigent ni polític ni ningú" li va recomanar, imposar o aconsellar contractar Soluciones de Gestión —una empresa que el Ministeri de Sanitat "no va contractar".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!