Ni pressions ni suborns. L’alcalde de Cabrera de Mar, Jordi Mir (Junts), ha declarat aquest dilluns com a investigat i ha negat davant del jutge del cas Volhov haver rebut algun suborn de l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell per accelerar l’operació urbanística de Villa Bugatti. Tampoc va rebre pressions, segons fonts judicials. La Guàrdia Civil sosté que Vendrell va usar la seva influència política en el consistori i al Departament d'Educació per tirar endavant una modificació urbanística en el solar de Villa Bugatti per situar-hi l’escola El Brot, d’educació especial. L’operació urbanística era beneficiosa per a l’Ajuntament perquè, com fixa la normativa urbanística, se li cedia un solar per al municipi i s’urbanitzava la zona, però es van seguir tots els passos legals i sense cap irregularitat, ha declarat Mir, segons fonts judicials. La declaració de Xavier Vendrell prevista per avui s’ha ajornat per al 22 de desembre. Un cop declari Vendrell, la defensa de Mir, exercida per Jordi Pina, demanarà l’arxivament de la causa per a l’alcalde, el qual no té cap conversa intervinguda amb Vendrell.

La tesi de la Guàrdia Civil és que Vendrell va impulsar aquesta operació per aconseguir diners per a l’independentisme. El valor del canvi urbanístic es va xifrar que passaria de 5 a 10 milions d'euros.  El titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, Joaquin Aguirre, ha dirigit tot l’interrogatori i no ha preguntat al batlle de Junts res sobre el finançament de l’exili o Waterloo, on viu el president Puigdemont. L’alcalde de Cabrera de Mar ha detallat que l’operació no va tenir cap irregularitat; la modificació urbanística es va aprovar pel ple de forma inicial i faltava el vistiplau de la Generalitat. El projecte era requalificar uns terrenys, que tenia ús residencial i hoteler, i passar una part del residencial i qualificar-lo com a equipament; és a dir, de menys valor al mercat. L’operació va quedar truncada quan el 29 d’octubre de 2020 la Guàrdia Civil va detenir-los i registrar el consistori. Arran de l'operació judicial, l'Ajuntament va obrir un expedient administratiu als titulars de la finca, ja que no tenien tots els permisos per fer-hi convits i festes, segons fonts municipals.

La Fiscalia Anticorrupció encara no ha nomenat oficialment al substitut d’aquesta causa, Fernando Maldonado, que ha marxat fora de Catalunya, i novament els interrogatoris s’han fet sense la presència del fiscal.

El regidor d’ERC i els 38.000 euros

Aquest dilluns també ha declarat com a investigat de la peça de Villa Bugatti Enric Mir, que era regidor d’Urbanisme a Cabrera de Mar, i que ERC va fer dimitir quan la Guàrdia Civil li va trobar al seu despatx un sobre amb 38.000 euros. Mir ha respost a les preguntes del seu advocat, Mariano Bergés, que l’origen d’aquests diners eren d’una venda d’una casa i maquinària i que anava a destinar per a la compra d’uns terrenys, que anava a pagar l'endemà de ser detingut. La defensa ha aportat documentalment al jutjat els detalls d’aquesta transacció econòmica, i se sosté que la Guàrdia Civil en el darrer informe admet que hi havia uns correus electrònics on es parla d'aquesta operació de compravenda. Mir ha defensat la modificació urbanística, i ha assegurat que les converses amb Xavier Vendrell, eren com les d’un promotor més, però el jutge no li ha pogut preguntar res, com permet la llei.

En aquesta causa ja han declarat altres investigats, com l’arquitecte municipal, i l’arquitecte contractat per Vendrell, que també han defensat la legalitat del projecte. El trasllat d’El Brot, però, ha quedat avortat pel procés judicial.