Eva Granados, portaveu socialista la passada legislatura al Senat, serà la nova secretària d'Estat de Cooperació Internacional. La socialista catalana succeirà en el càrrec a la també socialista Pilar Cancela, qui passarà a encapçalar la secretària d'Estat de Migracions en el departament que dirigeix Elma Saiz. Granados va ser una de les veus més contundents del PSC contra l'independentisme durant el procés. L'any 2010, va entrar com a diputada al Parlament, i el 2015 va assumir el càrrec de portaveu parlamentària juntament amb Miquel Iceta. Ja en aquest càrrec va viure els plens del 6 i 7 de setembre de 2017, quan la majoria independentista va aprovar la Declaració Unilateral d'Independència (DUI) el 27 d'octubre de 2017. El 2021 es va presentar com a número dos del PSC a les eleccions de Catalunya, en les quals Salvador Illa va acabar sent el candidat socialista, només un mig i abans dels comicis. 

Canvis en el govern de Pedro Sánchez

El de Granados és el primer canvi que el ministre d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, escomet en la cúpula del Ministeri des de l'arrencada de la legislatura. Tanmateix, no serà l'únic nomenament del seu departament que aprovi aquest dimarts el Consell de Ministres. També s'espera que s'aprovin les tres secretaries d'Estat d'Exteriors: la secretaria d'Estat d'Afers exteriors i Globals, que normalment recau en algú amb carrera diplomàtica, la secretaria d'Estat per a Iberoamèrica i la secretaria d'Estat per a la Unió Europea.

En les darreres hores, també s'ha conegut el nomenament de Miquel Iceta com a ambaixador d'Espanya davant l'Organització per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco), amb seu a París, en substitució del també exministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, que va ser nomenat per al càrrec el 19 d'octubre de 2021. L'exministre Iceta va substituir en el càrrec precisament també a José Manuel Rodríguez Uribes, i va entrar en el govern espanyol primer com a titular de Política Territorial en reemplaçament de Carolina Darias. En la presa de possessió de Cultura, Iceta va afirmar que Espanya era "una gran potència cultural" i que es donaven les condicions per "ser una gran superpotència". Iceta, que va assumir el càrrec de Ministre de Cultura el 10 de juliol de 2021, ha tirat endavant diferents mesures com l'Estatut de l'Artista o la Llei Audiovisual, encara que la seva principal aposta ha estat el bo cultural i es va acomiadar amb una gran ovació dimarts passat 21 de novembre de la qual ha estat la seva cartera que ha deixat en mans d'Ernest Urtasun.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!