L'exministre de Cultura i Esport Miquel Iceta serà nomenat ambaixador d'Espanya davant l'Organització per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco), amb seu a París (França), en substitució del també exministre de Cultura José Manuel Rodríguez Uribes, que va ser nomenat pel càrrec el 19 d'octubre de 2021. El Consell de Ministres que es reunirà aquest dimarts té previst aprovar aquest nomenament, segons han informat a Europa Press fonts governamentals. L'exministre Iceta va substituir en la cartera de Cultura precisament també a José Manuel Rodríguez Uribes, i va entrar al govern espanyol primer com a titular de Política Territorial en reemplaçament de Carolina Darias.

Iceta, que va assumir el càrrec de ministre de Cultura el 10 de juliol de 2021, ha tirat endavant diferents mesures com l'Estatut de l'Artista o la Llei Audiovisual, encara que la seva principal aposta ha estat el bo cultural i es va acomiadar amb una gran ovació dimarts passat, 21 de novembre, de la que ha estat la seva cartera que ha deixat en mans d'Ernest Urtasun. "M'han tocat dos traspassos de mitges carteres, però al final sempre és el mateix, jo em quedo sense. Dono per ben emprat el temps i agraeixo a tots els que han fet possible els dos millors anys de la meva vida", va afirmar en l'acte de lliurament de cartera ministerial a Urtasun.

Des de 1945 la missió de la Unesco consisteix a contribuir a l'edificació de la pau en el món mitjançant la cooperació internacional. En la seva condició de laboratori d'idees, la Unesco tracta d'oferir a tots els països l'àmplia sèrie de competències i coneixements que ha acumulat gràcies a la cooperació internacional en els àmbits de l'educació, la ciència, la cultura i la comunicació i informació. L'última campanya de la Unesco es basa en la lluita contra la desinformació a les xarxes socials. Audrey Azoulay, directora general de la Unesco, va donar aquest dilluns la veu d'alarma sobre la intensificació de la desinformació i el discurs d'odi en línia, que constitueixen "amenaces importants per a la vida en societat i l'estabilitat".