La candidatura La Barcelona de Totes, liderada per la regidora a l'Ajuntament de Barcelona Eva Baró, s'ha imposat aquest divendres en les eleccions primàries per escollir la nova directiva de la Federació d'Esquerra Republicana de Barcelona, amb 365 vots, un 50% del total, només 23 més que Patrícia Gomà, que s'havia situat al capdavant d'Horitzó Barcelona, que n'ha aconseguit 342. Un 3% dels electors ha votat en blanc. Fins a un miler de militants republicans estaven cridats a les urnes -telemàtiques, tot i que també se n'han habilitat de físiques- per escollir a la seva nova direcció, dels quals n'han participat 728. Les dues precandidatures havien de presentar més de 52 avals per poder presentar-se i totes dues les van superar amb escreix, Baró amb 309 i Gomà amb 267, fet que feia pensar que La Barcelona de Totes partia amb una certa avantatge en aquestes eleccions.

Baró era considerada com a la candidata oficialista i continuista, tot i que ella rebutjava de ple aquestes etiquetes en una entrevista amb ElNacional.cat, recordant que la mateixa Gomà havia estat presidenta de la Federació anys enrere. Formen part de la seva llista el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena o el diputat al Parlament, José Rodríguez. A més, Carme Forcadell havia expressat el seu suport a la candidatura en vídeo a les xarxes socials i l'expresident de la Federació, Robert Fabrgat, ha enviat una carta a la militància que ha provocat tensions durant la campanya. Per la seva part, Patricia Gomà estava acompanyada a les llistes pel company de Baró a l'Ajuntament, Jordi Coronas, i pel també expresident de la Federació Oriol Amóros. L'actual secretaria general d'Educació compta amb el suport d'Ester Capella, que és a les travesses com a successora d'Ernest Maragall. Precisament, el candidat a les eleccions del 2027 és una de les qüestions més importants que haurà de decidir la nova directiva. Amb els resultats d'aquest divendres, ja que la candidatura de La Barcelona de Totes ha obtingut menys del 55% dels vots, s'ha d'establir un procés de diàleg amb l'altra candidatura, tot i que com assenyalen fonts de l'equip de Baró, el "reglament del partit no obliga a res". La nova permanent de la Federació de Barcelona serà proclamada demà dissabte en el 69è Congrés Regional de Barcelona que el partit celebrarà a la biblioteca Jaume Fuster.

Vicepresidenta de la Diputació 

Baró, a banda de regidora a l'Ajuntament de la capital catalana, és també vicepresidenta de la Diputació de Barcelona, després que ERC decidís, l'endemà de la seva gran patacada electoral en les eleccions generals del 23 de juliol, entrar al govern d'aquest organisme presidit pel PSC. Durant les setmanes anteriors, els republicans havien treballat amb Junts per intentar evitar una nova presidència socialista del país i havia criticat sovint el pacte de govern entre PSC i els juntaires el 2019, motiu pel qual la decisió de la direcció nacional va ser criticada per una part de la militància. Baró ha assegurat a ElNacional.cat que tampoc comparteix com va ser presa aquesta decisió ni el moment, assegurant que no va ser iniciativa seva, mentre que Gomà s'ha mostrat molt critica durant les últimes setmanes a aquesta entrada dels republicans al govern liderat per Lluïsa Moret. 

Un intent fallit de llista unitària 

Aquestes eleccions primàries, les primeres que se celebren en anys a la formació independentista té lloc després de les dues derrotes electorals del partit en l'últim any. Cal recordar que fa quatre anys també es van estar a punt de celebrar primàries a la Federació Barcelonina, amb dues llistes diferenciades, però finalment la direcció nacional va apostar per una llista de consens liderada per l'exdiputat al Parlament, Gerard Gómez del Moral. Amb tot, aquesta aposta no ha acabat de funcionar i durant aquests quatre anys les tensions entre les dues corrents han estat constants. Baró explicava en la seva entrevista que fa quatre anys "es va considerar que potser podria arribar a ser perjudicial pel partit unes primàries i es va optar per un candidat amb un equip forçat", una solució que "no ha acabat de reeixir".  La regidora ha defensat durant la campanya que les primàries demostren que el partit s'ha reactivat per intentar trobar solucions al moment polític pel qual passa ERC i creu que una de les seves prioritats ha de ser tornar a connectar amb el carrer per ser una referència de l'electorat en les eleccions del 2027.