Aquest divendres, la militància d'ERC votarà la nova direcció de la Federació de Barcelona, una de les més importants dels republicans arreu del país. Per primer cop, la federació celebrarà primàries per rellevar Gerard Goméz del Moral com a president i hi ha dues candidatures enfrontades: La Barcelona de Totes, encapçalada per la regidora a l'Ajuntament de Barcelona, Eva Baró, que inclou al seu equip el conseller Joan Ignasi Elena i ha rebut el suport, entre d'altres, de Carme Forcadell; i Horitzó Barcelona, liderada per la secretària general d'Educació, Patrícia Gomà. I precisament va ser l'equip d'aquesta última qui va denunciar davant el Comitè d'Ètica del partit una carta a la militància de l'expresident de la federació barcelonina, Robert Fabregat, en favor de la candidatura de Baró. Ara, aquest comitè ha conclòs que la carta de Fabregat forma part dels drets dels militants a posicionar-se a favor d'una de les candidatures, tal com consta en el document al qual ha tingut accés ElNacional.cat. En el seu comunicat, l'equip d'Horitzó Barcelona, liderat per Gomà i Jordi Coronas, també regidor a l'Ajuntament de Barcelona, criticaven que en la carta de Fabregat "s'insinua i s'acusa que s'instauraran pràctiques tòxiques i lesives per part de la nostra candidatura". 

Toc d'atenció a la candidatura de Gomà

En la resposta del Comitè d'Ètica, aquest organisme destaca que el comunicat d'Horitzó Barcelona s'acusa a la candidatura de Baró de "no respectar els processos democràtics interns o de pressionar a la militància". Aquesta expressió fa referència al text signat per Gomà i Coronas, quan aquests asseguren que entenen "aquesta campanya com un exercici de democràcia interna i alhora un exercici per a mobilitzar en positiu la militància", però que "malauradament no està sent així per a tothom", en referència a la candidatura de Baró, fent referència a un suposat malestar dels militants per "les pressions que han rebut i estan rebent per part de persones en nom de la candidatura 'La Barcelona de totes'". Finalment, també insta les dues candidatures que opten a la presidència de la Federació de Barcelona a "respectar i promoure un comportament ètic en la política, sent un partit de gent exemplar, tal com el Codi de conducta d’Esquerra Republicana promou". A banda d'això, també deixa clar que la carta de Fabregat no desqualifica en cap moment la candidatura de Gomà, ja que no en fa al·lusió. Per tot plegat, el Comitè ha optat per arxivar la denúncia. 

La carta de Robert Fabregat en suport de Baró

A principis d'aquest mes d'octubre, Robert Fabregat va decidir posicionar-se al costat de la candidatura d'Eva Baró per a la presidència de la Federació, que inclou al seu equip el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. Fabregat va ser president de la Federació de Barcelona d'ERC fins al 2020, quan va ser substituït per Gerard Gómez del Moral. Després d'aquests cinc anys al capdavant, va decidir posar "distància amb les dinàmiques internes del partit", tal com ell mateix explica en aquesta carta de la discòrdia que ha sacsejat la precampanya per a les eleccions primàries, on destaca que van ser uns "anys extraordinaris on vam aconseguir pau i cohesió interna del partit a Barcelona". En l'escrit, a banda de repassar la trajectòria del partit durant la seva presidència, destacant la victòria d'Ernest Maragall en les eleccions municipals i també els resultats en les generals d'aquell mateix any, que els republicans van guanyar a Catalunya, també explicita el seu suport a la candidatura de Baró, com també ha fet, per exemple, en un vídeo Carme Forcadell. 

"Dono tot el meu suport a la candidatura 'La Barcelona de totes', encapçalada per Eva Baró i Toni Vidal. Ho faig des de la total convicció i confiança. Perquè estimen el partit i Barcelona. Perquè presenten un equip de bona gent, jove, feminista, divers i renovat. Perquè tenen experiència, preparació, compromís i motivació...", exposa Fabregat en la carta, on també alerta del "risc de retornar al passat" i "instaurar-nos de nou en dinàmiques tòxiques i lesives que ens van fragmentar i desunir internament". "No podem perdre allò que vam conquerir", conclou Fabregat i són precisament aquestes les paraules que van denunciar Gomà i Jordi Coronas davant el Comitè d'Ètica, que ja ha estat arxivada.