Otegi, Zabala, Urkullu, Alonso i Mendía. Són els cinc cognoms dels candidats a lehendakari dels partits que es disputaran la presidència del País Basc el proper 25 de setembre. Unes eleccions que seran diferents i que dibuixaran un Parlament amb un pes considerable tant per EH Bildu com per Podemos. Això en un territori on l’hegemonia del PNB ha estat, fins ara, indiscutible.

Urkullu, home de partit

L’actual lehendakari, el jeltzale Iñigo Urkullu, és l’únic candidat que repetirà el 25-S. La direcció del PNB va avalar la seva candidatura per seguir ocupant Ajuria Enea però Urkullu no ho tindrà fàcil. Ha governat en minoria durant aquests quatre anys.

Nascut a Biscaia (Alonsotegi) i diplomat en Magisteri és el que es pot considerar un home de partit: va començar la seva carrera política a les joventuts i va ocupar diversos càrrecs abans de ser lehendakari.

L’impacte del fenomen Otegi

Un dels objectius del PNB serà placar l’efecte ‘Arnaldo Otegi’. El candidat d’EH Bildu es presenta com l'opció de reconciliació i la prova que Euskadi ha deixat enrere el passat violent i aposta per un futur en pau.

En el passat, les marques de l’esquerra abertzale no eren capaces de sumar algunes sensibilitats per la negativa a condemnar la violència. Ara, EH Bildu ha superat aquest tabú –ja ho va fer al 2012– i s’espera que amb el liderat d’Otegi, els abertzales tinguin un pes important al Parlament basc.

Ara per ara, encara hi ha la possibilitat que inhabilitin Otegi per exercir un càrrec públic perquè té una condemna d’inhabilitació, vigent fins el 2021. La sentència no especifica els càrrecs concrets a què es vincula la inhabilitació. Un dubte que s’esvairà abans de final d’agost.

Zabala, germana d’una víctima del GAL

Podemos s’estrena a les eleccions basques amb Pilar Zabala com a cap de llista. És la germana d’una de les víctimes del GAL més conegudes: José Ignacio Zabala. Un jove a qui van enterrar en calç viva, després d’haver-lo torturat juntament amb el seu company José Antonio Lasa, perquè presumptament eren militants d’ETA. Tenien 18 anys.

Després d’aquesta experiència, alguns sectors de l’esquerra abertzale no entenen perquè Zabala ha apostat per Podemos en comptes de per EH Bildu.

Zabala es va imposar a les primàries amb un 52% dels vots. No té experiència política prèvia però ha estat una activa defensora del procés de pau a Euskadi i la reconciliació.

Alonso, el ministre candidat

El PP ha optat per l’actual president del partit al País Basc, Alfonso Alonso. El ministre de sanitat en funcions deixarà, sí o sí, Madrid per tornar a la política basca.

És un dels ministres més ben valorats i també un dels homes de confiança del president espanyol, Mariano Rajoy. Alonso agafa el relleu d’Antonio Basagoiti que va ser el candidat el 2009 i el 2012.

Mendia, l’alternativa socialista

Els socialistes han apostat per la secretària general del PSE, Idoia Mendia. Mendia, nascuda a Bilbao i de 51 anys, va ser portaveu i consellera de Justícia durant el govern de Paxti López.