El lehendakari, Iñigo Urkullu, té previst aixecar l'estat d'alarma aquest divendres i obrir la circulació amb Cantàbria "si res no es torça", després d'analitzar aquest dijous vinent un informe del Departament de Salut sobre l'evolució de la pandèmia a Euskadi. Així ho ha anunciat el mateix Urkullu aquest dimarts en una roda de premsa després de la reunió del Consell del govern basc, en el qual ha explicat que la previsió és que l'aixecament de l'estat d'alarma entri en vigor a les zero hores de divendres, encara que ha deixat clar que encara "res no serà igual" i que caldrà mantenir mesurades com el distanciament físic, la higiene i l'ús de màscara.

Aquest dilluns, Urkullu i el president de Cantàbria, Miguel Angel Revilla, van mantenir una conversa telefònica i van reafirmar la seva intenció de passar a la nova normalitat i obrir la lliure circulació entre els dos territoris aquest divendres, dos dies abans que la resta del país. D'altra banda, Navarra i La Rioja mantenen que fins al 21 no aixecaran la fase 3 i per tant l'estat d'alarma, per això no es pot avançar la mobilitat amb aquestes regions fins que no estiguin en la mateixa situació que Euskadi .

El lehendakari ha explicat que la previsió és analitzar aquest dijous en un Consell del govern basc extraordinari l'informe que el Departament de Salut està elaborant per establir si es pot avançar a divendres l'aixecament de la fase 3 i l'estat d'alarma. Si en el Consell de Govern extraordinari de dijous es decideix finalment aixecar l'estat d'alarma es publicarà un decret i una ordre de la consellera de Salut regulant tots els detalls de la nova situació i les mesures que "durant un temps" es mantindran i en la que ja estan treballant tots els departaments bascos.

Urkullu ha recordat respecte a la mobilitat entre ciutadans de Cantàbria i Euskadi que hi ha "milers" de bascos amb segones residències en aquesta comunitat, en un moment a més en el que comença la temporada de platja. Ha assegurat que és "interessant" que es pugui donar un senyal de "normalització" i facilitar el "gaudi" amb una comunitat amb què la relació durant els caps de setmana és molt "més intensa" que amb d'altres. El lehendakari també ha indicat que la conselleria de Seguretat està treballant en un operatiu de cap de setmana per regular el trànsit entre ambdues comunitats.

Preguntat si contempla amb "preocupació" l'arribada a Euskadi en properes setmanes d'una "allau" de madrilenys, comunitat on les xifres per coronaivrus han estat superiors, Urkullu ha assegurat que l'important és que la ciutadania, independentment d'on provingui, compleixi les mesures preventives perquè el coronavirus "no té fronteres".