La Moncloa ha traslladat a l'Audiència Nacional que no desclassificarà documents del cas Pegasus. El govern espanyol ha contestat al jutge José Luis Calama, que investiga l'espionatge als ministres i el president espanyol, que "no hi ha cap secret a revelar" que pugui afectar la declaració en qualitat de testimoni de la ministra de Defensa, Margarita Robles, i del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. Calama va ordenar enviar un suplicatori al Consell de Ministres perquè procedís a desclassificar "els assumptes, actes, documents, informacions, dades i objectes, declarats secrets o reservats i que puguin veure's afectats" per aquests testimonis. En aquesta causa s'investiga la infecció dels mòbils d'aquests dos ministres citats a declarar, del president espanyol, Pedro Sánchez, i de l'intent d'infectar el terminal del titular d'Agricultura, Luis Planas, amb el programari espia.

Calama va acordar citar com a testimonis a Robles i Grande-Marlaska a la vista del contingut de les declaracions testificals de l'exdirectora del CNI Paz Esteban, del funcionari d'aquest organisme número 7613 i del ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños. Cal recordar que ja al maig el govern espanyol va autoritzar el Centre d'Intel·ligència Nacional (CNI) que col·laborés amb Calama en la recerca. Ja llavors, fonts governamentals consultades per Europa Press, van avançar que, al marge de les eventuals declaracions, no hi havia més informació rellevant per a aquesta causa que calgués desclassificar.

Calama va obrir diligències prèvies el passat 26 d'abril, apuntant a possibles delictes de descobriment i revelació de secrets, després de la denúncia presentada per l'Advocacia de l'Estat per la infecció dels mòbils de membres de l'Executiu. Segons aquesta denúncia inicial, després de l'anàlisi dels dispositius mòbils del cap de l'Executiu i de la titular de Defensa realitzats pel CERT el passat 30 d'abril, s'havia tingut coneixement de què els mateixos "van ser objecte de diverses infeccions per l'eina Pegasus, 'programari' espia de dispositius mòbils, entre els mesos de maig i juny de 2021". Els informes del Centre Criptològic Nacional sobre els mòbils de Sánchez i Robles posaven en relleu que "el dispositiu mòbil del president del govern espanyol analitzat va ser infectat per Pegasus en dues ocasions (el 19 de maig de 2021 i el 31 de maig de 2021)", mentre que el de Robles hauria estat infectat al juny d'aquest any. Calama recollia en el seu acte, els informes fixaven que "es va produir exfiltració d'informació", però actualment cap dels dos telèfons presenta "indicadors coneguts d'infecció en curs de Pegasus".

El CNI va alertar d’aquest atac espia justament poques setmanes després que es fes pública la investigació Catalan Gate del grup Citizen Lab, que certificava que 65  polítics, advocats i persones de l’entorn independentista català havien estat espiats amb Pegasus, des del 2017 al 2020. En la comissió del Congrés sobre secrets, el CNI va certificar que havia espiat unes 18 persones de l’independentisme català amb permís judicial, entre elles el president Pere Aragonès. El magistrat Calama també va acordar fa uns mesos d’anar a Israel per prendre declaració com a testimoni al responsable de l’empresa NSO. Res s’ha concretat fins ara. Davant aquestes iniciatives, l’advocat Benet Salellas, en nom dels querellants de la CUP i d’Òmnium, ha demanat als respectius jutges que porten els seus casos que s’afegeixin a aquesta comissió rogatòria, o que almenys sol·licitin que se’ls faciliti tota la informació que realitza el jutge Calama en el cas Pegasus.