La Comissió Europea ha tornat a instar Espanya a renovar el Consell General del Poder Judicial. L'òrgan europeu considera que aquest és un dels principals reptes als quals ha de fer front el país espanyol "en el marc de l'Estat de dret". Paral·lelament, Brussel·les demana que aquesta renovació l'escullin els jutges per tal d'ajustar-se als estàndards europeus.

D'aquesta forma, la Comissió Europea es referma en les conclusions que ja va indicar en un informe fet el setembre de 2020 i que assenyalava la urgència de la renovació de l'òrgan de govern dels jutges i, alhora, exposava la seva preocupació per la independència de la Fiscalia General de l'Estat.

Bloqueig de la renovació

El Col·legi de Comissaris europeu ha aprovat un informe aquest dimarts que assenyala precisament la "renovació de diversos càrrecs en òrgans constitucionals", tot i que fa èmfasi en el cas del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). En aquesta línia, el comissari de Justícia i la vicepresidenta de l'executiu comunitari, Vera Jourova, han expressat en reiterades ocasions que el govern i l'oposició han de permetre una reforma que faci que siguin els mateixos jutges els que triïn els vocals del CGPJ.

El comissari de Justícia, Didier Reynders, ha demanat que es reprengui el diàleg per desfer aquest bloqueig de l'òrgan de govern del poder judicial, que porta en una situació d'interinitat més de dos anys. Per la seva banda, Jourova ha assegurat en una roda de premsa que és "conscient de la realitat política i de la complexitat" del context a Espanya, però urgeix a la renovació per tal que el CGPJ "funcioni sense que es polititzin els seus nomenaments" i així es pugui garantir "la seva plena independència".

Altres qüestions que preocupen a la Comissió Europea són la independència del Ministeri Fiscal respecte al govern espanyol, el règim d'aforament d'alts càrrecs davant del Tribunal Suprem o el règim d'incompatibilitats entre jutges i fiscals. Pel que fa a la lluita contra la corrupció, l'òrgan europeu considera que encara fa falta que Espanya dissenyi una estratègia anticorrupció per guiar la lluita de manera integral.

Les peticions de dimissió de Lesmes

En l'àmbit intern, continua la pressió per renovar el CGPJ. L'associació Jutges i Jutgesses per a la Democràcia va tornar a reiterar la setmana anterior que demana la dimissió de Carlos Lesmes com a president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem per tal de facilitar la renovació de l'òrgan de govern judicial. L'entitat assegura que Lesmes no descarta aquesta opció "si es donen les circumstàncies adequades" i si hi ha "unitat entre les diferents associacions de jutges".

L'associació va avançar que es reuniria amb els grups parlamentaris, però va criticar que l'única formació que no els ha comunicat res és el Partit Popular. Des de JJpD, diuen que "no podem demanar als ciutadans que compleixin les lleis i, en canvi, hi hagi un partit que no compleixi la Constitució". Pel que fa a les negociacions per desfer aquest bloqueig del Poder Judicial, els contactes entre els partits no avancen i tot segueix paralitzat.

 

Imatge principal: Reunió del Consell General del Poder Judicial. ACN.