El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) ha condemnat Espanya a pagar una multa de 3 milions d'euros pel retard en la liberalització del sector de l'estiba.

El tribunal considera que, malgrat que el Govern espanyol va demostrar "bona fe" i va "cooperar amb la Comissió Europea durant el procés, el seu incompliment "va durar un període de temps significatiu", ja que van passar 29 mesos entre la sentència europea que obligava la liberalització del sector i l'aplicació de la normativa, el passat mes de maig.

El tribunal, a més, diu que Espanya ha comès una falta "greu" que va afectar "a la llibertat d'establiment, que és un dels principis fonamentals del mercat interior". La multa, però, està molt per sota dels 27.552 euros diaris previstos inicialment.  

Els fets es remunten al desembre del 2014, quan el Tribunal de Justícia de la UE va declarar que Espanya estava incomplint la normativa europea per la manca de liberalització del sector de l'estiba. En un primer moment, el tribunal va donar al Govern espanyol un temps de marge, fins el 20 de setembre del 2015, per reformar la normativa. Aquest termini es va incomplir i va implicar que, l'any passat, la Comissió Europea interposés un segon recurs contra Espanya i la imposició d'una multa.