La Comissió Europea (CE) va advertir aquest dimarts el govern espanyol que el seu pla pressupostari per a 2020 comporta un "risc important" de desviar-se de l'ajustament fiscal que exigeix Brussel·les per a 2020 i li va demanar que enviï uns comptes actualitzats tan aviat com el projecte sigui enviat al Congrés.

En una carta enviada a la ministra d'Economia en funcions, Nadia Calviño, l'Executiu comunitari adverteix que el pla remès el 15 d'octubre no respectaria els requisits comunitaris de reducció del dèficit estructural, control de la despesa pública i reducció del deute públic.

L'enviament d'aquesta missiva és el primer pas dins del procediment pel qual la Comissió vigila els pressupostos dels països de l'eurozona i avisa aquells països que presenten risc de desviar-se de les normes comunitàries, però no suposa el rebuig dels comptes.

En la mateixa, la Comissió assenyala que l'esborrany pressupostari apunta que el dèficit estructural -que no té en compte el cicle econòmic- es reduiria només un 0,1 % del PIB, el que "queda curt" amb respecte a la rebaixa del 0,65 % que exigeix Brussel·les per a 2020.

Espanya va sortir del procediment correctiu per dèficit excessiu aquest any després de portar el seu dèficit nominal per sota del màxim del 3 % el 2018 (al 2,5 %). El país passa així a estar al braç preventiu, on la Comissió ja no fixa objectius de reducció del dèficit nominal, sinó que se centra en la correcció progressiva del dèficit estructural -el que no té en compte l'efecte del cicle econòmic.

Brussel·les demana a Espanya reduir aquest dèficit en un 0,65 % del PIB el 2020, la qual cosa equivaldria a un ajustament pressupostari -amb augment d'ingressos o reducció de despeses- d'uns 7.600 milions d'euros.

La Comissió assenyala així mateix en la carta que preveu un augment de la despesa pública primària neta del 3,8 %, per sobre de l'increment màxim recomanat del 0,9 %.

L'Executiu comunitari indica que aquests elements "apunten a un risc de desviació significativa de l'esforç fiscal recomanat el 2020, i al llarg de 2019 i 2020 en el seu conjunt".

La CE preveu que Espanya no complirà amb reduir el deute públic

A més preveu que Espanya no compleixi el 2020 amb la regla europea que exigeix reduir el deute públic progressivament fins al llindar del 60 % del PIB que fixen les normes comunitàries.

El vicepresident de la CE per a l'Euro Valdis Dombrovskis, i el comissari d'Economia, Pierre Moscovici, que firmen la missiva, reconeixen que el pla presentat pel govern espanyol no inclou canvis de política ja que l'Executiu està en funcions i entenen que la presentació d'uns nous comptes va amb retard.

Tanmateix, subratllen "la importància que Espanya remeti un esborrany de pla pressupostari actualitzat" que garanteixi que es compleixen els requisits comunitaris i convida el govern espanyol a enviar-lo "tan aviat com l'esborrany per a 2020 sigui enviat al parlament espanyol".

"La Comissió vol continuar un diàleg constructiu amb Espanya per arribar a una avaluació final", conclou la carta.

El govern espanyol va remetre a Brussel·les el 15 d'octubre el seu Pla Pressupostari per a 2020, que constitueix essencialment una pròrroga dels comptes vigents, ja que les de 2019 no van tirar endavant al Congrés i la proximitat de la repetició electoral fa impossible tenir un nou esborrany a temps.

En aquest context, el pla contempla un escenari fiscal sense mesures addicionals. Elimina les mesures tributàries que preveien els comptes fallits de 2019 i que van ser comunicats a Brussel·les l'any passat -com la taxa digital o a les transaccions financeres- però incorpora la pujada de les pensions del 0,9 %, promesa pel govern espanyol, entre altres mesures de despesa.

Inclou a més un quadre macroeconòmic actualitzat, que rebaixa al 2,1 % la previsió de creixement i manté la de dèficit en el 2 % per a aquest any.

El govern espanyol es va comprometre quan va enviar-lo a remetre una actualització el més aviat possible. Espanya ja va rebre una advertència similar l'any passat, després d'enviar també una pròrroga pressupostària.