Les traves que es troben els migrants que viuen a Ripoll per accedir a l'empadronament ha despertat diverses alarmes. Després que El Periódico es fes ressò de les denúncies que el nou consistori en mans d'Aliança Catalana, una formació d'extrema dreta, dificulta l'empadronament a les persones migrades, diverses administracions s'han involucrat en el cas, sent la més recent internacional. Segons el mateix diari. La Comissió Europea (CE) pregunta a l'Estat espanyol sobre l'estat de l'empadronament a Ripoll i altres municipis catalans. "Cal recopilar més informació per tenir una millor visió general de la situació en joc. La Comissió es posarà en contacte amb les autoritats espanyoles per demanar més detalls", ha afirmat la portaveu d'Interior de la CE, Anitta Hipper. 

Des de la Comissió Europea s'ha recordat que per complir les directives sobre immigració legal a la Unió Europa cal que les administracions garanteixin l'accés dels migrants a tots els procediments i tràmits necessari. Hipper ha subratllat que això implica la "concessió dels permisos de residència necessaris". "Per garantir l'eficàcia de les directives sobre immigració legal i evitar soscavar els seus objectius, els Estats membres han de garantir l'accés als procediments pertinents. Això s'aplica a la concessió dels permisos de residència necessaris, així com a garantir l'accés als drets previstos en aquestes directives", ha detallat la portaveu d'Interior. 

El govern espanyol demana explicacions a Ripoll

Abans que la Comissió Europea els demanes informació, al seu torn, el govern espanyol ja ha fet el mateix amb l'ajuntament del municipi. El delegat del govern espanyol a Catalunya, Carles Prieto, ha demanat explicacions a l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, sobre la gestió de l'empadronament al municipi.  El govern espanyol ha donat 20 dies hàbils al consistori perquè presenti un informe sobre com s'està exercint aquesta competència i com s'estan complint la normativa estatal vigent. També ha sol·licitat dades sobre com s'estan tramitant aquests expedients, quins requisits s'exigeixen i quin és el termini de resolució de les peticions.

Prieto ha explicat que la subdelegació del govern espanyol a Girona ha enviat la carta a l'Ajuntament de Ripoll a instàncies seves per conèixer el detall de l'actuació municipal al voltant dels empadronaments. "Volem veure si es compleix la legalitat, i els hem donat 20 dies perquè expliquin com es fan els procediments i si estan reglats segons la jurisdicció vigent", ha detallat.

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!