La comissària de Drets Humans del Consell d'Europa (CoE), Dunja Mijatovic, veu insuficient la reforma de la llei mordassa i el 8 de febrer va demanar per carta al Congrés i al Senat més canvis per garantir la llibertat d'expressió, el dret d'assemblea i el dret dels refugiats a demanar asil a Espanya. Mijatovic ha criticat que la reforma no contempli "modificar" les sancions per "desobediència", "resistència" o "falta de respecte" als agents de la policia. De fet, la comissària de Drets Humans del CoE veu "alarmant" alt nombre de condemnes a l'Estat espanyol contra manifestants per aquests delictes.

"Faig una crida als parlamentaris perquè revisin la llei per donar claredat i previsibilitat, garantir la seguretat jurídica i evitar una aplicació arbitrària i desproporcionada que pugui repercutir en l'exercici de les llibertats d'expressió i reunió a Espanya", reclama. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i el president del Senat, Ander Gil García, han dit a Mijatovic que les seves peticions "es podran tenir en compte i ser valorades" en el debat sobre la reforma. "És un procés de revisió profund que constitueix una oportunitat per valorar l'adequació de la llei a les recomanacions rebudes des de diverses instàncies internacionals i nacionals", afirmen en una breu resposta enviada el 10 de febrer.

Interior deixarà d'aplicar la llei mordassa

Precisament aquest dilluns al matí, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha comunicat que el Departament deixarà d'aplicar la llei mordassa emparant-se en sentències europees i del Tribunal Constitucional (TC). Elena ha explicat a Catalunya Ràdio que d'aquesta manera es deixarà de multar aquelles persones que es manifesten "pacíficament", així com periodistes o fotoperiodistes. Elena ha defensat que s'han estudiat les opcions jurídicament i que, aplicant aquests criteris, el que es farà és "ponderar" els drets, com el de llibertat d'expressió o de manifestació. Per a Elena "no té sentit" que algú rebi una sanció per mobilitzar-se "pacíficament". Els agents continuaran aixecant acta si hi ha incidents però la instrucció dependrà d'Interior.

D'aquesta manera, se separa orgànicament el procés de denúncia del d'instrucció dels expedients, per tal que tinguin una dependència orgànica diferenciada. En concret, la instrucció dels expedients passarà a dependre de la Direcció General d'Administració de la Seguretat. D'altra banda, Interior i els Mossos treballen en l'actualització del conveni amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya per a l'ús dels elements visuals identificatius per a periodistes. La setmana passada es va produir una nova reunió amb el Col·legi i el Sindicat de la Imatge – UPIFC amb la participació del comissari en cap del cos, Josep Maria Estela, la intendenta Rosca Bosch i el secretari general d'Interior, Oriol Amorós. Aquestes trobades busquen també reforçar la necessària col·laboració entre la policia i els professionals de la comunicació, segons ha informat Interior.