Un total de 36 eurodiputats han signat i enviat una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per protestar contra "les amenaces del Tribunal Suprem als funcionaris de les presons".

El Tribunal Suprem va difondre un missatge en què avisava que si les juntes de tractament avalaven que els presos politics passessin la quarantena a casa podrien incórrer en prevaricació i es demanava que s'identifiqués els funcionaris que prenien la decisió.

La carta, que la firmen diputats dels Verds, del Grup Confederal de l'Esquerra Unitària i un diputat del grup Socialista, comença expressant la seva "preocupació" pels presos polítics que han obtingut "un permís de treball".

Els firmants recorden que el Parlament Europeu va demanar als governs que deixessin en llibertat tots aquells presos que no estan en risc de reincidència i que tenen una salut vulnerable perquè puguin passar la quarantena pel coronavirus a casa seva. Aquesta petició, apunten els eurodiputats, afecta els presos polítics catalans.

La carta critica que a Espanya, "en lloc de plantejar-se l’alliberament temporal dels nou líders catalans a la presó juntament amb tots els altres presos en les mateixes circumstàncies, el Tribunal Suprem espanyol va emetre un escrit als mitjans advertint les juntes penitenciàries"; que són les encarregades de decidir si els presos poden sortir o no.

Els 36 eurodiputats entenen l'amenaça del Tribunal Suprem com una "restricció de drets i principis fonamentals" que són importants "a l'hora de respectar la separació de poders, el principi d'igualtat davant la llei i la no discriminació per motius polítics".

La missiva acaba recordant al president espanyol que "seguiran la situació atentament" i l'animen a "iniciar les actuacions i mesures adequades per evitar amenaces inacceptables del poder judicial als funcionaris públics".