L'eurodiputat Mark Demesmaeker ha reclamat al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, que demani a les autoritats penitenciàries espanyoles una explicació sobre per què van impedir a una delegació de parlamentaris visitar Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a la presó.

El flamenc ha exposat a l'inici de la sessió plenària a Estrasburg que el 19 de desembre ell i alguns companys van viatjar a Madrid per intentar sense èxit visitar Junqueras i la resta que són a la presó. "Mai vam tenir una resposta clara quan vam sol·licitar visitar-los i quan vam anar a la presó ens van impedir que els visitéssim i no vam tenir cap oportunitat de parlar amb ells", ha denunciat aquest dilluns davant del ple.

Segons Demesmaeker, és "inacceptable" que això passi en un Estat que és membre de la UE "sobretot perquè si això passés a Turquia o algun altre lloc no s'acceptaria". "Per això demano que es posi en contacte amb les autoritats espanyoles i almenys els demani una explicació", ha dirigit al president de l'Eurocambra. Per la seva banda, Tajani s'ha limitat a dir: "D'acord, ho verificarem i li donarem una resposta".

Delegació europarlamentària a Estremera

Un grup de set eurodiputats de quatre grups del Parlament Europeu es van desplaçar el mes passat fins a la presó d'Estremera per denunciar que no els permetien visitar Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. En roda de premsa des d'Estremera van denunciar llavors que feia més d'un mes que estaven fent gestions, que el director d'Institucions Penitenciàries no els agafava el telèfon i que els estaven posant traves per no permetre'ls l'accés. 

En les crítiques dels eurodiputats hi havia un denominador comú. Tots ells van posar de manifest que, com a parlamentaris europeus, tenen dret a accedir a qualsevol presó de la Unió Europea per visitar presos.

A més de Demesmaeker, la delegació estava formada pels diputats d'Esquerra Jordi Solé i Josep-Maria Terricabras, el francès José Bové i la letona Tatjana Zdanoka (Verds/ALE), el del PDeCAT Ramon Tremosa (ALDE) i la francesa Marie-Pierre Vieu (GUE/NGL, comunistes). Per la seva banda, la portuguesa socialista Ana Gomes també havia demanat visitar-los.