El Parlament Europeu votarà aquest dijous una resolució que insta els estats a prohibir de manera “efectiva” fundacions o associacions que “exalten” i "glorifiquen" el nazisme i el feixisme i a “combatre les organitzacions que promouen el discurs de l’odi i la violència”, segons el text al qual ha tingut accés l’ACN.

Si bé no hi ha referències explícites a fundacions nacionals perquè el text ha estat consensuat així entre els Verds, l’Esquerra Unitària (GUE), els socialistes (S&D), els liberals (ALDE) i també els populars (EPP), en cas de ser aprovat ―com és previsible que passi― podria implicar un augment de les pressions perquè a Espanya s’exigeixi la prohibició de la Fundació Francisco Franco.

El text, que condemna de forma genèrica el feixisme a Europa, parteix de la iniciativa de l’eurodiputada italiana Eleonora Forenza (GUE) arran de l’atac que va patir al setembre per un grup de feixistes. 

En roda de premsa conjunta a Estrasburg aquest dimecres amb les altres ponents de l’informe, Forenza ha afirmat que el fet que la resolució contingui la prohibició de fundacions feixistes és un “element fonamental”. “És un reclam molt clar perquè demana als estats garantir que siguin efectivament prohibides”, ha assenyalat.

“Traduït a paraules de l’estat espanyol, seria equivalent a la prohibició de la Fundació Francisco Franco, per exemple”, ha dit l’eurodiputada Ana Miranda durant la seva intervenció recordant que no existeix una 'Fundació Hitler' o una 'Fundació Mussolini'. “És una excepció a Europa”, ha denunciat.

La resolució consensuada entre els cinc grups polítics recull que la manca d’una acció “seriosa” contra grups neofeixistes i neonazis ha permès l’actual augment de la xenofòbia a Europa i condemna la violència i les marxes d’aquests grups i organitzacions en diferents estats de la UE. En particular, cita el recent atac a Forenza i el seu assistent Antonio Perillo en una manifestació antifeixista a Bari, Itàlia, el 21 de setembre passat per part de membres del grup feixista CasaPound. 

La resolució assegura que els membres del Parlament Europeu estan "profundament preocupats" per la "impunitat" de grups neofeixistes i neonazis que operen en alguns estats membres i alerten que "la sensació d'impunitat" explica "l'alarmant increment d'accions violentes de certes organitzacions d'extrema dreta". 

El text també destaca que cal "prohibir efectivament" grups "neofeixistes, neonazis i qualsevol altra fundació o associació que exalti i glorifiqui el nazisme i el feixisme". 

Per altra banda, els grups polítics que donen suport a la resolució fan una crida perquè es creïn grups ‘anti-odi’ a les unitats de policia nacionals i perquè les forces policials “garanteixin” que el seu personal no s’involucra en cap acció “racista, xenòfoba o discriminatòria” i que, en cas que es produeixi, s’investigui i es porti els responsables davant de la justícia.

L’esquerra presentarà esmenes per incloure-hi casos d’Espanya

Les ponents de l’informe han destacat en roda de premsa el “compromís” dels grups polítics que signen el text. Amb tot, a banda de la resolució pactada, es votaran també esmenes conjuntes dels grups polítics d’esquerra -Verds, GUE i socialistes- que no s’han introduït en el text per assolir precisament el consens amb els populars i els liberals, que compten amb 219 i 68 eurodiputats, respectivament, del total de 751 que hi ha a l’Eurocambra

Entre les esmenes que es votaran hi ha referències a episodis concrets i experiències en alguns països europeus. En el cas d’Espanya es menciona, per exemple, l’atac al centre cultural Blanquerna a Madrid durant la Diada de 2013 o el cas de les 19 persones acusades per la Fundació Francisco Franco -una entitat que, recull l’esmena, “glorifica” la dictadura- per l’acció “simbòlica i pacífica” al Pazo de Meirás, a Galícia.