El Parlament Europeu ha fet cas a les informacions sobre l'eurodiputada de Letònia, Tatjana Zdanoka, acusada pel mitjà The Insider de treballar durant almenys 13 anys per al Servei Federal de Seguretat (FSB) de Rússia, i per això ha obert una investigació interna. El portaveu de la presidenta Roberta Metsola ha indicat que la presidència es pren "de forma molt seriosa" les acusacions derivades del cas al Comitè Assessor del Codi de Conducta dels eurodiputats. Metsola també portarà el cas a la Conferència de Presidents del Parlament prevista per aquest dimecres. Zdanoka va destacar durant els anys del procés per mostrar el seu suport a la independència de Catalunya. És més, ha estat a Espanya en diverses ocasions i va formar part del grup de dirigents que va visitar Oriol Junqueras a la presó. L'eurodiputada havia format part del grup Verds/ALE fins al 4 d'abril del 2022, quan va ser expulsada per no condemnar la invasió d'Ucraïna.

Investigació interna a Zdanoka

Després que hagin transcendit els presumptes contactes de l'eurodiputada letona amb la intel·ligència russa, l'Aliança Lliure Europea (ALE), que en el Parlament Europeu forma grup amb els Verds, i a la qual pertanyia l'eurodiputada letona, també ha anunciat que iniciarà una investigació interna i es reunirà aquest dimecres a Brussel·les per prendre mesures.  A través d'un comunicat, han mostrat la seva "profunda preocupació" per les informacions que vinculen Zdanoka amb els serveis secrets russos. A més, han condemnat de "manera ferma" el règim de Vladímir Putin a la Federació Russa. "Qualsevol acció que amenaci la independència de la UE per influències estrangeres ens preocupen profundament", han apuntat. 

La delegació de Ciutadans al Parlament Europeu ha sol·licitat la inclusió en el pròxim ple de l'Eurocambra d'un debat amb resolució sobre la ingerència russa a la Unió Europea després de conèixer-se la presumpta vinculació de l'eurodiputada Zdanoka com a agent secreta russa. "Seria intolerable que hi hagués diputats a sou del Kremlin treballant per destruir, des de dins, la democràcia europea", ha afirmat el cap de la delegació de Ciutadans a Brussel·les, Adrián Vázquez. 

Vinculacions amb Rússia

L'estatut dels membres del Parlament Europeu estableix en els articles 2 i 3 que els eurodiputats "hauran de ser lliures i independents", que "hauran de votar de manera individual i personal" i que "no estaran obligats per cap instrucció i no rebran un mandat vinculant". A més, recorden que les infraccions del Codi de Conducta poden comportar sancions imposades per la presidència. També subratlla, però, que cap eurodiputat pot ser destituït si no hi ha una decisió específica de les autoritats del país al qual representa.

Segons denuncia The Insider, Zdanoka ha estat un "valor constatat" per a la intel·ligència russa "almenys des del 2005", conclusió que extreu d'una investigació periodística en què també han participat el mitjà estonià Delfi Estonia, el letó Re: Baltica i el suec Expressen. Per la seva banda, la política letona va reconèixer haver mantingut correspondència entre 2004 i 2013 amb una persona identificada pels investigadors com a agent del FSB, però va negar conèixer els seus vincles amb la intel·ligència russa. Les revelacions sobre la seva col·laboració amb l'FSB no és una sorpresa per als qui coneixen Letònia, on ha estat vista com una agent amb influència russa des de convertir-se en política a finals de la dècada de 1980.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!