La comissió d'Assumptes Jurídics del Parlament Europeu (JURI) demanarà als serveis legals de la institució que aclareixin si va ser correcte el procediment que es va seguir per complir la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre el líder d'ERC, Oriol Junqueras, inclòs el seu reconeixement com a eurodiputat i posterior retirada de l'escó.

Els dubtes tenen a veure amb l'aplicació dels articles 3.6 i 4.7 del Reglament intern del Parlament Europeu que apunten responsabilitats de la comissió JURI en les tasques de comprovació i verificació de credencials i també en quines situacions pot l'Eurocambra declarar invàlid el mandat examinat o negar-se a declarar la vacant.

Així ho ha decidit la presidenta de la comissió, la liberal britànica Lucy Nethsingha, després d'escoltar els diferents grups en una reunió a porta tancada i en què els Verds han intentat sense èxit que el nom de Junqueras fos inclòs a l'informe que avala les credencials dels eurodiputats a l'inici de cada legislatura, segons han informat Europa Press diferents fonts parlamentàries.

L'informe de verificació de credencials és una feina de la comissió d'Assumptes Jurídics, que comprova que tots els eurodiputats han firmat les declaracions d'interessos i que no existeixen incompatibilitats amb l'escó europeu. El calendari preveu que l'informe sigui adoptat en l'última setmana de gener, encara que es pot actualitzar posteriorment si hi ha noves incorporacions o sortides.

El grup dels Verds, del qual forma part ERC i que va designar Junqueras vicepresident quan se'l va reconèixer com a eurodiputat, vol que el líder independentista formi part d'aquest llistat, malgrat que l'Eurocambra, seguint les decisions de la Junta Electoral Central (JEC) i del Tribunal Suprem (TS), li va desposseir de la seva acta d'eurodiputat a efectes del des del 3 de gener.

Després de la discussió a porta tancada, la presidenta de la comissió d'Assumptes Jurídics ha conclòs, sense reserves de cap grup, dirigir-se als serveis jurídics per "aclarir el paper" de l'esmentada comissió en el reconeixement dels eurodiputats, en especial pel cas de Junqueras, han explicat les fonts.

En el cas de Junqueras i també en el del president a l'exili, Carles Puigdemont, i Toni Comín, l'Eurocambra els va atorgar l'escó ―i se'l va retirar després al líder d'ERC― per decisió del president de la institució després de consultar els serveis del Parlament, però sense passar l'examen de la comissió parlamentària competent.

L'Eurocambra va reconèixer al gener Junqueras, Puigdemont i Comín com a eurodiputats malgrat no haver recollit l'acta a la JEC a Madrid, després de concloure que així ho havia de fer per complir la sentència del TJUE sobre l'abast de la immunitat de Junqueras segons la qual un eurodiputat ho és des de la proclamació dels resultats electorals.

La decisió del Tribunal europeu, tanmateix, va deixar en mans del TS decidir com aplicar aquesta sentència. L'Alt Tribunal espanyol va comunicar després al president de l'Eurocambra, David Sassoli, que la conseqüència de la condemna en ferm de Junqueras pel procés independentista és que quedava inhabilitat per assumir aquest càrrec, la qual cosa es va traduir que també li fos retirat el reconeixement d'eurodiputat.